Mituri despre tratamentul cu botox
Oamenii cred că botoxul este folosit pentru mărirea buzelor, însă această substanță are un cu totul alt rol. Descoperă câteva dintre cele mai răspândite mituri despre tratamentul cu botox
Ce este Botox?
Medicii dermatologi și esteticieni folosesc injecțiile cu Botox de mulți ani pentru a reduce aspectul ridurilor faciale. Botox este numele unui produs care conține toxine produse de bacteria Clostridium botulinum.
Mituri despre tratamentul cu Botox
De-a lungul timpului au apărut numeroase mituri despre tratamentul cu Botox. Iată câteva dintre ele:
Botox este folosit pentru mărirea buzelor
Fals. Acesta este unul dintre principalele mituri despre tratamentul cu Botox. Probabil ai auzit des „și-a mărit buzele cu Botox” sau „și-a pus Botox în buze”. De fapt, Botox este folosit pentru a trata ridurile. Funcționează prin blocarea semnalelor nervoase la nivelul mușchilor. Mușchii injectați nu se mai pot contracta, ceea ce face ca ridurile să se relaxeze și să devină estompate. Botox este folosit adesea pentru a trata ridurile de expresie precum cele de pe frunte, ridurile din colțurile exterioare ale ochilor sau cele dintre sprâncene. Ridurile provocate de fotoîmbătrânire (expunerea prelungită la soare) și cele cauzate de gravitație nu răspund la tratamentul cu Botox. Pentru mărirea buzelor se folosesc substanțe numite fillere, care au rolul de crește volumul.
Botox este denumirea unei substanțe
Fals. Botox nu este denumirea unei substanțe, ci este numele unui brand, așa cum Adidas este numele unui brand de pantofi sport, deși pantofii sport au devenit cunoscuți drept „adidași” în limba română. Substanța folosită în injecțiile cu Botox este o toxină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Aceeași substanță este utilizată și în alte produse cu o compoziție similară cunoscute sub alte branduri precum Dysport sau Xeomin.
Injecțiile cu Botox sunt dureroase
Fals. Tratamentul cu Botox se realizează în numai câteva minute și nu necesită anestezie. Botox este injectat folosind un ac foarte fin în anumiți mușchi ai feței, iar disconfortul este minim.
Rezultatele tratamentului cu Botox se văd imediat
Fals. În general sunt necesare între 7 și 14 zile pentru ca efectele tratamentului cu Botox să fie complet vizibile. Consumul de alcool trebuie evitat cu cel puțin o săptămână înainte de procedură. De asemenea, nu trebuie să iei aspirină și medicamente antiinflamatoare timp de două săptămâni înainte de procedură pentru a reduce învinețirea.
Efectele tratamentului cu Botox sunt permanente
Fals. Efectele tratamentului cu Botox durează între trei și șase luni. Pe măsură ce activitatea musculară revine treptat, liniile și ridurile încep să reapară și este necesară repetarea tratamentului. Liniile și ridurile reapar de fiecare dată mai estompate de-a lungul timpului pentru că mușchii se micșorează.
După tratamentul cu Botox pot apărea vânătăi
Adevărat. Învinețirea temporară este cel mai întâlnit efect secundar al tratamentului cu Botox. Vânătăile superficiale dispar în câteva zile. Printre alte efecte secundare ale tratamentului cu Botox, dar mult mai rare, se numără durerile de cap care durează între 24 și 48 de ore.