De ce ai uneori senzația că te doare părul și scalpul
Frumuseţe · Coafuri / 15.12.2017

Cu siguranţă ai avut cel puţin o dată senzaţia că te doare părul şi scalpul. Află care este motivul şi cum poţi să previi această problemă

Senzația că te doare părul și scalpul: Nu îţi strânge puternic părul

De cele mai multe ori, părul prins prea strâns este cauza pentru care se întâmplă să te doară pielea capului. Elasticele foarte puternice sau împletiturile strânse pot ţine părul în tensiune, ceea ce provoacă durere la nivelul foliculilor de păr. Este valabil şi în cazul cocurilor strânse. Pentru a evita această problemă, este de preferat să-ţi faci rar astfel de coafuri, cel mult o dată pe săptămână.

Nu ar trebui să ignori această durere. Este un semn care poate indică o posibilă cădere a părului. Aceasta poartă denumirea de alopecie de tracţiune şi duce la pierderea părului prin smulgerea lentă a foliculilor de păr.

Evită produsele cosmetice pentru o perioadă de timp

Şamponul uscat, care este foarte util şi din ce în ce mai popular, devine o problemă care poate cauza senzaţia de durere la nivelul scalpului, în special în cazul folosirii excesive. Destinat împrospătării şi curăţării părului între două spălări, şamponul uscat conţine particule fine de pudră care absorb excesul de sebum. Tocmai aceste particule pot deveni dăunătoare atunci când şamponul uscat este folosit prea des. "Cele mai multe persoane folosesc şamponul uscat în exces, iar acesta se acumulează la nivelul scalpului, în special în foliculii de păr. În combinaţie cu transpiraţia se creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacetriilor, ceea ce provoacă inflamaţie, prurit şi durere", declară dermatologul Debra Jaliman pentru allure.com.


Senzația că te doare părul și scalpul: Spală-te cu regularitate pe cap

În ceea ce priveşte spălarea părului, trebuie să descoperi echilibrul perfect. Dacă te speli prea rar, la nivelul rădăcinilor se acumulează excesul de sebum şi murdărie care provoacă inflamație și senzaţia de durere. De asemenea, nu ar trebui să te speli prea des pe cap, pentru că pielea scalpului se poate irita, iar foliculii sunt astfel agresaţi. O altă problemă provocată de spălările prea dese este uscarea excesivă a pielii, prin îndepărtarea sebumului protector, iar efectul este o producţie şi mai mare de sebum, o afecţiune numită dermatită seboreică. Este de preferat să te speli pe cap o dată la două zile dacă părul tău nu se îngraşă prea repede. Dacă ai părul gras şi trebuie să te speli zilnic pe cap, foloseşte un şampon blând, de preferat unul pentru copii sau pentru piele sensibilă. Şampoanele care fac multă spumă în timpul spălării conţin de obicei foarte multe detergent şi sunt agresive cu părul şi scalpul.


Evită vopsirea sau decolorarea excesivă

O altă problemă serioasă care poate cauza senzaţie de durere este vopsirea şi decolorarea părului. Substanţele conţinute de vopseluri sau soluţiile pentru decolorare nu au un efect doar asupra culorii părului, ci şi asupra pielii capului. Acestea pot irita pielea, ceea ce provoacă apariţia durerii. Nu este indicat să te vopseşti prea des şi, mai ales, să nu îţi decolorezi părul singură, acasă. În cazul în care te vopseşti singură, nu uita să repeţi de fiecare dată testul de alergie, chiar dacă te-ai mai vopsit cu acelaşi produs şi aceeaşi nuanţă în trecut. De asemenea, trebuie să respecţi cu stricteţe indicaţiile din prospect şi în mod deosebit durata de timp recomandată. Dacă stai prea mult timp cu vopseaua pe păr, efectele pot fi devastatoare pentru pielea capului.


Senzația că te doare părul și scalpul: Poate fi cauzată de migrene

Durerea la nivelul scalpului este un simptom care apare şi în cazul celor ce se confruntă cu migrene. Poartă denumirea de alodinie şi este întâlnită la două treimi dintre cei care suferă de migrene, potrivit specialiştilor citaţi de allure.com. În acest caz, stimulii care în mod normal nu provoacă durere, precum periatul părului, purtarea căciulii sau prinderea părului devin dureroşi.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro