Cum este tenul tău afectat de consumul de alcool
Aplici cu regularitate seruri dimineața și creme hidratante seara, dar pielea ta nu arată atât de bine pe cât ți-ai dori.
Te-ai gândit că unele obiceiuri pe care le ai ar putea să fie adevăratul motiv? Unul dintre acestea este consumul de alcool, chiar și în cantități moderate.
Alcoolul este o hepatotoxină, ceea ce înseamnă că afectează ficatul. Acest organ este corelat cu funcțiile pielii, astfel că atunci când ficatul are de suferit, efectele se vor manifesta la nivelul pielii (așa cum hepatita se manifestă și prin piele cu aspect îngălbenit).
Consumul de alcool, care este clasificat astfel atunci când sunt consumate două porții de băuturi alcoolice pe zi, precum două pahare de vin de 150 ml fiecare, deshidratează pielea, cauzează apariția inflamației, îmbătrânirea prematură și petele pigmentare.
Iată care sunt efectele consumului de alcool asupra pielii:
Îți deshidratează pielea
Substanțele secundare din băuturile alcoolice, cele care sunt produse în timpul procesului de fermentație, oferă gustul și mirosul băuturilor alcoolice și sunt principalele responsabile pentru mahmureala de a doua zi. De asemenea, au efecte nocive și asupra pielii, unul dintre ele fiind deshidratarea puternică.
"Consumul excesiv de alcool provoacă bufeuri in cazul celor mai multe persoane și acționează ca un diuretic, cauzând deshidratare
", declară medicul dermatolog Justine Hextall, potrivit redonline.co.uk.
În același timp reduce producția de vasopresină, hormonul care ajută organismul să reabsoarbă apa. Prin urmare, atunci când bei alcool forțezi apa să iasă din corp și îngreunezi misiunea organismului de a se rehidrata.
Provoacă inflamație la nivelul pielii
"Excesul de carbohidrați și zahăr duce la apariția inflamație, în timp ce sarea are ca rezultat efectul de umflare", spune dr. Hextal. Acesta este motivul pentru care te confrunți cu pungi sub ochi și cearcăne după o noapte de petrecere în care ai consumat mult alcool, în special cocktailuri care includ și astfel de ingrediente.
Cauzează apariția acneei
Nivelurile ridicate de sare și zahăr din băuturile alcoolice pe care le consumi pot declanșa hormonul numit IGF-1, care cauzează supraproducția de sebum la nivelul pielii.
În asociere cu nivelul crescut al insulinei, care cauzează inflamație, rezultatul este "rețeta perfectă" pentru apariția acneei.
"Atunci când foliculii sunt blocați cu celulele moarte de piele și sebum, sebumul începe să se acumuleze în spatele acestui blocaj, rezultatul fiind apariția coșurilor", spune dermatologul.
Duce la îmbătrânirea prematură a pielii
Atunci când consumi alcool, crești riscul apariției degradării celulare și a îmbătrânirii premature. "Deshidratarea slăbește bariera de protecție a pielii, ceea ce face posibil ca factorii nocivi de mediu să provoace daune la nivelul pielii", spune dr. Hextall.
Pe de altă parte, consumul de alcool scade depozitele de vitamina A din ficat, care este un antioxidant ce ajută în procesul de reînnoire celulară și îți protejează pielea de factorii nocivi precum poluarea.
Provoacă apariția petelor pigmentare
Alcoolul acționează precum un vasodilatator, ceea ce înseamnă că mărește vasele de sânge. Dacă vasele de sânge sunt mult prea dilatate se pot sparge, rezultatul fiind acele mici vase capilare permanent mărite ce apar de obicei în jurul nasului sau pe pomeți. Este un factor declanșator pentru apariția rozaceei.
De asemenea, dacă ficatul tău nu funcționează în mod adecvat din cauza consumului de alcool, tenul poate căpăta un aspect tern, obosit și te poți confrunta cu pigmentarea pielii din jurul ochilor.