De ce apar iritațiile de piele de la lămâi?
Temperaturile ridicate, zilele mai lungi și timpul petrecut în lumina soarelui se apropie cu pași mărunți, dar siguri.
Și, pe măsură ce mai scapi de câteva articole vestimentare, s-ar putea să întâmpini și câteva lucruri neplăcute, cum ar fi înțepăturile de țânțari, arsurile solare și iritațiile de piele de la lămâi. Da, ai citit bine - există iritații care pot apărea din cauza citricelor. Iată de ce ar trebui să fii mai atentă când faci o limonadă sau un cocktail Margarita!
De ce sunt cauzate iritațiile de piele de lămâi?
Asociația Americană de Dermatologie a dezvăluit de curând că fotodermatita, un tip de iritație a pielii, poate fi cauzată de combinația dintre citrice și expunerea la soare. Însă iritațiile de piele și hiperpigmentarea nu rezultă de la consumul limonadelor, lămâilor și altor citrice. Aceasta apare doar când sucul de citrice atinge pielea și este ulterior activat de razele ultraviolete ale soarelui. Așa că, dacă ai scăpat puțină zeamă de lămâie pe piele atunci când făceai o limonadă, s-ar putea să fii expusă riscului apariției unei iritații de culoare roșie, însoțită de mâncărimi și erupții cutanate.
În cadrul unui studiu, dermatologii au ajuns la concluzia că unul dintre cei mai mari vinovați ai acestei probleme este reprezentat de băuturile care conțin suc de lime și lămâie servite pe plajă, precum și de folosirea lămâii pentru a-ți deschide în mod natural culoarea părului.
Însă lămâile și citricele, în general, sunt perfecte pentru a te răcori în timpul sezonului cald. De aceea, specialiștii în dermatologie recomandă spălarea mâinilor după ce faci o limonadă sau tai o lămâie, mai ales în timpul sezonului cald. În mod natural, cremele și loțiunile cu protecție solară aplicate în mod regulat după ce mănânci te ajută. Aceleași reguli de pătare a pielii se aplică și în cazul morcovilor, așa că spală-te bine pe mâini și după ce cureți câțiva morcovi pentru un smoothie sau un preparat culinar!
Iar în momentul în care observi că apare o iritație, specialiștii recomandă aplicarea unui unguent, cum ar fi cremele care conțin un procent de 20% de glicerină. Dacă observi că ai și mâncărimi, încearcă o cremă care conține hidrocortizon. Orice ai face, aplică generos creme și loțiuni cu protecție solară, deoarece erupțiile sunt urmate de obicei de hiperpigmentarea post-inflamatorie, adică acele pete întunecate de pe piele.