De ce este importantă vitamina E pentru piele și cum să o folosești
Frumuseţe · Cosmetica / De Georgiana Dorobanţu, 13.08.2018

Acele capsule moi, ovale, pline cu un ulei transparent de culoare galbenă sunt de zeci de ani cele mai populare suplimente pentru o piele frumoasă și sănătoasă.

Este vorba despre vitamina E, un element esențial pentru sănătatea pielii, la care apelează atât celebritățile, cât și oamenii obișnuiți. Printre starurile care se declară fani ai vitaminei E se numără și cântăreața columbiană Shakira, care a declarat că sparge câte o capsulă de vitamina E și aplică uleiul pe față atunci când trebuie să coboare din avion, după o călătorie lungă. Vedeta susține că vitamina E îi redă strălucirea tenului și o ajută să pară odihnită.

Beneficiile vitaminei E pentru piele

Există numeroase studii care arată cum acționează alfa-tocoferolul, sau vitamina E, asupra pielii, reducând aspectul ridurilor și liniilor fine și prevenind în același timp apariția petelor pigmentare.

Vitamina E acționează precum un antioxidant care controlează efectele nocive ale radicalilor liberi asupra pielii. "Proprietățile antioxidante protejează celulele pielii de efectele oxidative", explică dermatologul Satish Bhatia pentru Vogue. Cu alte cuvinte, vitamina E stimulează circulația sanguină la nivelul pielii și foliculilor de păr, ceea ce crește producția de colagen, o proteină esențială pentru piele frumoasă și păr sănătos. Un nivel ridicat de colagen înseamnă și o piele mai fermă, cu mai puține riduri, motiv pentru care vitamina E este un ingredient de bază în cremele antirid. Deși aplicarea locală ajută la hidratarea pielii, pentru cele mai bune rezultate medicul recomandă suplimentele orale de vitamina E de 400mg pe zi.

Vitamina E în produsele cosmetice

Vitamina E este un ingredient de bază în numeroase produse destinate îngrijrii pielii, în special în cele care au proprietăți antiîmbătrânire. Din moment ce vitamina E ajută la reînnoirea celulară, menține elasticitatea pielii și în același timp stimulează producția de colagen, este recomandată folosirea uleiurilor naturale cu un conținut ridicat de vitamina E. Printre acestea se numără uleiul de argan, rodie, migdale, jojoba, alune, avocado sau sâmburi de struguri. Dacă îți prepari creme naturale acasă, vitamina E poate fi folosită și pe post de conservant, având rolul de a preveni oxidarea altor ingrediente.

Suplimentele de vitamina E pentru piele

Vitamina E este considerată unul dintre cele mai sigure suplimente alimentare pentru piele și păr, motiv pentru care poate fi cumpărată fără rețetă de la medic. Dar cu toate acestea, se găsește foarte ușor în formă naturală, de aceea nu este necesar să apelezi la supliementele de vitamina E decât în cazul anumitor afecțiuni sau probleme de sănătate. "Aportul zilnic necesar de vitamina E a fost asociat cu un păr care crește sănătos și strălucitor, cu un aspect puternic. De asemenea, putem trata pielea uscată cu ajutorul unei diete bogate în vitamina E", declară medicul dermatolog.
Dar vitamina E nu este benefică doar pentru piele, ci și pentru sănătatea organismului, per ansamblu. Fiind o vitamină solubilă în ulei, ajută de asemenea la producerea unor hormoni numiți prostaglandine, care au un rol în reglarea tensiunii sanguine.

Alimente bogate în vitamina E

Pentru păr frumos și piele sănătoasă, fă-ți un obicei din a începe fiecare zi cu migdale înmuiate în apă, acestea fiind una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina E. De asemenea, include în alimentația ta nuci și semințe, precum semințe de floarea soarelui sau de in. Le poți consuma ca gustări sau le poți adăuga în salate și supe.

Și carnea este o sursă bună de vitamina E. Toate uleiurile presate la rece, precum ulei de floarea soarelui, de in, măsline, cocos etc. sunt bogate în vitamina E. Alte surse bune de vitamina E sunt avocado, spanacul sau cartofii dulci. Include avocado în salate, sandvișuri sau prepară-l sub formă de guacamole. Pentru că este solubilă în uleiuri, vitamina E este cel mai bine absorbită atunci când este consumată împreună cu alimente care conțin grăsimi, așa cum este peștele gras, bogat în omega-3.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro