Păstrează-ţi dinţii albi!
Frumuseţe · Cosmetica / 25.09.2012

Oricine îşi doreşte dinţi perfect drepţi şi foarte albi, aşa cum au vedetele de la Hollywood. Cu puţin efort, dar şi cu responsabilitate, poţi avea dinţi frumoşi şi sănătoşi. Iar cheia nu este tratarea, ci prevenirea.

Oricine îşi doreşte dinţi perfect drepţi şi foarte albi, aşa cum au vedetele de la Hollywood. Cu puţin efort, dar şi cu responsabilitate, poţi avea dinţi frumoşi şi sănătoşi. Iar cheia nu este tratarea, ci prevenirea.
 
Înainte de a putea vorbi despre dinţi albi, trebuie să vorbim despre dinţi sănătoşi. Nu poţi avea una fără cealaltă. Primul pas către un zâmbet de invidiat este către cabinetul stomatologic.

Foarte multe persoane se aşteaptă să existe un leac minune care să transforme dantura peste noapte şi să elimine toate problemele, chiar şi pe cele dureroase. Din păcate, o astfel de soluţie miraculoasă nu există, iar trădarea problemelor stomatologice "după ureche" este una dintre cele mai mari greşeli.

 
Deşi cele mai multe ţesuturi ale corpului nostru reuşesc să se "autorepare" în cazul unor probleme minore, dinţii, la fel că şi părul sau unghiile nu au această capacitate. Prin urmare, cu cât amâni mai mult rezolvarea problemelor dentare, cu atât situaţia se va agrava.

 
Numai după ce problemele de sănătate stomatologică au fost rezolvate, putem vorbi şi despre partea estetică. Zâmbetul reuşeşte să ne definească, să ne apropie şi să spună mai mult decât pot să o facă o mie de cuvinte. De aceea, o dantură de un alb strălucitor poate fi uneori cheia succesului. Iată ce poţi face pentru a avea dinţi albi, frumoşi şi sănătoşi:

 

Bea cu paiul!

 
Când ai posibilitatea, consumă băuturile acide, dar şi pe cele colorate, precum cafea, ceai negru, cola, ciocolată caldă, sucuri colorate, folosind paiul. Acesta te ajută să eviţi contactul direct dintre dinţi şi băutură, prevenind eroziunea sau pătarea smalţului.
 
"Eroziunea acidă afectează în egală măsură atât adulţii, cât şi copiii, mai ales că alimentaţia celor mici include într-o proporţie destul de mare alimente şi băuturi acide, precum fructele sau sucurile din fructe. Este însă o 'afectiune tacuta' ale cărei prime semne (precum subţierea dinţilor, schimbarea formei lor şi faptul că încep să capete o textură transparentă) nu sunt vizibile cu ochiul liber. Diagnosticarea eroziunii acide poate fi făcută doar de către un specialist, de aceea este foarte important controlul regulat la medicul dentist, o data la şase luni, pentru a evalua starea de sănătate orală
", declară Prof. Dr. Sorin Andrian, medic primar stomatolog.
 

Albire adecvată

 
Dacă te aştepţi ca pastele de dinţi din comerţ să aibă acelaşi efect precum un tratament de albire efectuat într-un cabinet stomatologic, te înşeli! Numai cu un tratament profesional poţi obţine rezultatele pe care le vezi în reclame.
 
"Pastele de dinţi pentru albire din comerţ nu au acelaşi efect precum un tratament efectuat în cabinetul stomatologic. Un lucru foarte important este acela că albirea dentară realizată corespunzător, de către medicul dentist sau sub îndrumarea acestuia NU sensibilizează smalţul
", declară medicul stomatolog Alina Crantea, specialist Sfaturi.eva.ro.
 
Totuşi, pastele de dinţi pentru albire, la fel ca şi periajul corect, te ajută să menţii efectele albirii profesionale.
 
Şi tratamentele de albire pentru acasă te ajută să ai dinţi perfect albi, peste noapte. Dar chiar şi aşa, nu scapi fără vizita la stomatolog. Acesta îţi recomandă cea mai bună variantă de tratament şi îţi realizează o gutieră pe care să o porţi în timpul nopţii, astfel încât gelul de albire să îşi facă treaba.
Comparativ cu albirea la stomatolog, care durează maximum o oră, albirea dinţilor acasă se face pe durata a câtorva zile sau chiar săptămâni, timp în care vei dormi cu gutieră pe dinţi. Un detartraj înaintea tratamentului de albire asigură o albire mai eficientă şi de lungă durată.
 

Foloseşte aţa dentară

 

Periajul, chiar dacă este efectuat corect, nu reuşeşte să îndepărteze rezidurile din spaţiile interdentare, greu accesibile numai cu periuţa. De aceea, aţa dentară trebuie să facă parte din ritualul tău zilnic de curăţare a dinţilor, având în vedere faptul că poate elimna 40% din placa bacteriană de pe suprafaţa dinţilor. Astfel eviţi apariţia problemelor dentare în aceste zone, precum tartrul, cariile sau inflamarea gingiilor.  
 
Atenţia cu care îţi cureţi dinţi folosind aţa dentară este extrem de importantă. Aşa cum se spune, graba strică treaba, iar când vine vorba de folosirea neglijentă a aţei dentare, rezultatele pot fi traumatisme la nivelul gingiei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro