Semne că te confrunți cu acnee comedoniană. Ce este și cum se tratează?
Frumuseţe · Cosmetica / 10.09.2020

Deși este una dintre cele mai blânde forme de acnee, cea chistică fiind cea mai gravă, acneea comedoniană este destul de dificil de tratat și eliminat, având adesea o cauză hormonală.


Ce este acneea comedoniană?


Comedoanele apar atunci când celulele care acoperă glandele sebacee se dezvoltă excesiv și duc la creșterea producției de sebum, ceea ce blochează orificiul către suprafața pielii. Celulele moarte, sebumul și impuritățile sunt blocate sub piele, formând mici umflături inestetice.

Comedoanele pot fi de două tipuri: comedoane deschise (cunoscute ca puncte negre) și comedoane închise (puncte albe). Punctele negre au primit această denumire pentru că sebumul din foliculul deschis devine negru în urma oxidării din cauza expunerii la aer. Atunci când foliculul este complet blocat de celule moarte, sebum și impurități, rezultatul este un punct alb. În cazul acneei inflamatorii, acești pori înfundați sunt roșii, inflamați, dureroși, care formează nodule și pustule. Dar acneea comedoniană nu prezintă inflamație.


Citește și: 
Uleiul de tamanu, ingredientul care previne ridurile și combate acneea

Acneea comedoniană apare de obicei în zonele în care există numeroase glande sebacee, în zona T - frunte, nas, bărbie - dar poate să apară și pe corp, în special pe piept și pe spate.

De ce apare acneea comedoniană


Blocarea porilor din cauza excesului de sebum este cauzată de diferiți factori, printre care și obiceiurile zilnice și greșeli în îngrijirea pielii. Iată care sunt cauzele acneei comedoniene:

Hormonii


„Comedoanele se formează din cauza hormonilor care declanșează producția de sebum și a celulelor moarte din interiorul foliculilor care nu sunt eliminate”, declară medicul dermatolog Adarsh Mudgil pentru byrdie.com. Este des întâlnită la pubertate și adolescență, însă apare și la maturitate, atunci când te confrunți cu tulburări hormonale.

Produsele cosmetice pe bază de ulei


Printre cauzele externe se numără folosirea produselor cosmetice pe bază de ulei, care blochează porii, precum machiajul, cremele hidratante cu uleiuri sintetice sau silicon, creme de protecție solară etc. Acneea comedoniană poate fi prevenită păstrând tenul curat (dar fără a-l curăță cu produse abrazive) și alegerea produselor fără ulei, noncomedogenice, mai spune medicul.

Igiena precară


Igiena precară permite celulelor moarte să blocheze porii, de aceea este esențial să te speli pe față de două ori pe zi. Pentru a evita apariția comedoanelor pe corp, dermatologul recomandă să schimbi cât mai repede hainele transpirate după efort fizic și să te speli imediat.

Traumatismul


Acneea comedoniană poate fi provocată și de folosirea produselor exfoliante abrazive care pot traumatiza pielea, ducând la ruperea foliculilor. Poate fi cauzată de frecarea agresivă a pielii, exfolierea mecanică sau stoarcerea coșurilor.

Fumatul


Medicii au descoperit că acneea comedoniană este mai des întâlnită în cazul persoanelor care fumează. Atât fumătorii, cât și persoanele care se expun prea mult la soare, sunt mai predispuși să aibă comedoane din cauza deteriorării fibrelor elastice din piele.

Dieta


Și cei care au o dietă bogată în zahăr se confruntă adesea cu acneea comedoniană. Dietele bogate în alimente procesate, bogate în zahăr, pot duce la apariția acneei din cauza fluctuațiilor hormonale pe care le provoacă. Înlocuiește alimente precum pâine albă, cartofi și orez alb cu unele cu un conținut redus de zaharuri, precum legume, quinoa sau orez brun.

Stresul


La fel ca în cazul dietei nesănătoase, stresul duce la fluctuații hormonale care pot avea ca rezultat apariția acneei comedoniene. Deși este dificil să ții stresul sub control, medicul recomandă să faci sport pentru a crește nivelul de endorfine și a îmbunătăți somnul.

Cum se tratează acneea comedoniană?


Există numeroase opțiuni pentru tratarea acestui tip de acnee. În afară tratamentului din exterior, ai nevoie de un stil de viață sănătos, care să reducă factorii interni ce cauzează acneea - renunță la fumat, evită alimentele bogate în zahăr, fă mai multă mișcare și bea suficientă apă. Iată cum se tratează acneea comedoniană:

Include retinoizi în rutina de îngrijire a pielii


Retinoizii aplicați local accelerează procesul de reînnoire celulară și previn formarea comedoanelor în timp ce tratează comedoanele deja existente. Aceștia pot fi aplicați local, pe zonele afectate de comedoane.

„Aceste substanțe derivate din vitamina A reduc inflamația, reduc proliferarea cheratinei în folicul și apariția cicatricilor. Retinoizii conțin o concentrație mai mare de acid retinoic și sunt disponibili în produse eliberate pe bază de rețetă, iar retinolul, care are o concentrație mai mică, poate fi găsit în produse cosmetice care nu necesită rețetă”, spune medicul. Produsele pe bază de retinoizi și retinol pot provoca o ușoară iritație la nivelul pielii și aplicarea se face de obicei gradul.

Aplică tratament local pe bază de peroxid de benzoil


Acest ingredient ajută la eliminarea bacteriilor care provoacă inflamație, prevenind inflamarea comedoanelor. Poți să aplici numai pe zonele afectate de acnee comedogenică un produs pe bază de benzoil de peroxid

Spală-te pe față cu o loțiune pe bază de acizi AHA sau BHA


Loțiunile pentru curățarea tenului care conțin acid salicilic sau acid glicolic ajută la exfolierea celulelor moarte de piele și la eliminarea impurităților care blochează porii. Exfolierea chimică delicată este secretul tratării acneei comedoniene. Scrub-urile cu particule exfoliante pot să agraveze această problemă a pielii prin traumatizarea foliculilor.

Încearcă un produs pe bază de acid azelaic


Un produs care conține acid azelaic are capacitatea de a calma, exfolia și uniformiza pielea. Pentru că elimină celulele moarte care blochează porii, previne acumularea de sebum în interiorul foliculilor și elimină astfel comedoanele.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro