Cum să îți alegi încălțămintea potrivită pentru alergat. Ponturi!
Iubesc pantofii / De Georgiana Stanciu, 22.10.2015

Dacă vrei să nu îți faci mai mult rău decât bine, trebuie să ții cont de unele reguli atunci când îți alegi adidașii pentru jogging.

Running shoes - closeup of woman tying shoe laces

1. Locul în care vei alerga este foarte important

Adaptează-ţi încălţămintea sport în funcţie de locul unde vei alerga: sală, parc sau locuri muntoase. La sală spre exemplu poţi opta pentru adidaşii cu perniţe de aer care îţi oferă mai multă lejeritate în mişcare. Pentru alergarea în exterior este important ca aceştia să fie uşori, iar piciorul să nu fie în niciun fel chinuit în încălţămintea respectivă.

2. Mărimea perfectă

Alege-ţi încălţămintea întotdeauna cu jumătate de număr mai mare, în timpul efortului piciorul se va umfla şi nu ar trebui să te strângă deloc pentru a executa corect alergarea. Un secret ar fi să îţi cumperi adidaşii seara, atunci când piciorul deja a trecut prin multe şi ajunge la dimensiunea maximă, iar în acest caz nu este nevoie să fie mai mari decât talpa ta.

3. Magazinele speciale pentru echipament sportiv

Când mergi la un astfel de magazin, atât personalul, cât şi aparaturile cu care sunt dotate, îţi vor face alegerea mult mai simplă. Trebuie doar să spui cât vrei să alergi, locul unde alergi, greutatea corporală, dar şi dacă ai unele probleme fizice de sănătate.

4. Materialul adidaşilor

Este foarte important ca materialul să fie unul care îi permite piciorului să respire. Poate să fie din pânză, dar şi din piele, important este să te adaptezi locului şi condiţiilor meteo. Este recomandat să ai mai multe tipuri de pantofi sport, niciodată nu trebuie să fie folosită o pereche pentru alergarea în orice condiţie.

5. Felul în care calci (Pronaţia)
Arch-pronation
Există 3 moduri prin care poţi să calci pe talpă:

- pronaţie normală este atunci când păşeşti prima dată cu călcâiul, şi aici poţi folosi fie orice tip de încălţăminte sport, fie acea cu o formă uşor curbată

- pronaţie exagerată sau supra-pronaţie întâlnim atunci când călcăm cu piciorul mai mult decât în mod normal spre interior, suprafaţa fiind astfel destul de mare, iar piciorul cel mai probabil plat. În acest caz se recomandă încălţămintea cu formă dreaptă

- pronaţie insuficientă sau sub-pronaţie întâlnim atunci când călcăm pe o suprafaţă foarte mică a tălpii spre exterior, şi atunci se recomandă pantofii sport cu formă curbată
Over-Pronation-Of-The-Foot
Un sfat util de care ai putea ţine cont dacă vrei să îţi poţi da seama de felul în care calci este să analizezi încălţămintea veche purtată, acolo urmele vor spune totul despre piciorul tău. La fel de bine îţi poţi umezi piciorul şi apoi să păseşti pe o coală de hârtie, iar amprenta va fi cea mai utilă informaţie.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro