Cum să îngrijești corect pielea bebelușului. Sfaturile dermatologului
Îmbăierea se află printre primele evenimente importante cu care se confruntă pielea bebeluşului, astfel că părinţii trebuie să acorde o importanţă deosebită acestui ritual
Pielea bebeluşului reprezintă un scut unic şi esenţial care oferă celui mic protecţie faţă de factorii externi, îi reglează temperatura internă şi îl ajuta să exploreze lumea prin atingere. Datorită sensibilităţii crescute, mulţi nou-născuţi sunt predispuşi, însă, la apariţia unor iritaţii ale pielii în primele câteva luni de viaţă, dar care pot fi tratate cu uşurinţă atunci când sunt depistate din timp, spune domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.
În comparaţie cu pielea adultului, pielea bebeluşului este cu aproximativ 30% mai subţire, poate pierde umiditatea mai repede, este mai predispusă la dezvoltarea de iritaţii, absoarbe apa într-un ritm mai rapid şi în acelaşi timp o poate pierde mai repede. Prin urmare, pielea sa are nevoie de îngrijire specială în primele luni de viaţă.
Spălarea
Îmbăierea se află probabil printre primele evenimente importante cu care se confruntă pielea bebeluşului, astfel că părinţii trebuie să acorde o importanţă deosebită acestui ritual şi să asigure condiţiile optime pentru desfăşurarea lui. Spălarea trebuie făcută cu produse blânde, cu pH neutru, adecvate pielii fragile şi sensibile a acestuia, iar temperatura apei ar trebui să fie menţinută între 36-38 grade Celsius, temperatură apropiată celei normale a corpului.
„Este recomandat ca acest ritual să aibă loc o dată la 2 zile, deoarece spălarea frecventă poate duce la uscarea pielii şi înlăturarea unui strat protector de sebum şi trigliceride. Ca urmare, pot apărea dermatite iritative manifestate prin roşeaţă şi disconfort. Ca şi în cazul adulţilor, trebuie evitate băile fierbinţi, care vor duce la uscarea pielii şi dermatite. Rutina de îngrijire a pielii nou-născutului ar trebui să includă zilnic curăţarea cu un prosop umed a zonei din jurul gurii, a locurilor în care pielea se pliază şi regiunii din zona scutecului la final”
, recomandă domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog.
Acneea infantilă şi dermatita seboreică
Surprinzător, pielea bebeluşilor poate produce mult sebum (amestec de ulei, trigliceride şi celule moarte ale pielii), ca urmare a stimulării glandelor sebacee de hormonii androgeni (bărbăteşti) transmişi de la mama, caz în care se întâmplă frecvent să îşi facă apariţia acneea infantilă şi dermatita seboreică.
„Aceste afecţiuni pot fi evitate dacă părinţii acordă atenţie înlăturării excesului de ulei de pe suprafaţa pielii feţei şi scalpului în mod frecvent cu săpunuri blânde şi săpunuri fără “săpun”. Dacă se observă apariţia unor coji galbene şi aderente la nivelul scalpului sau la nivelul feţei, în spatele urechilor, acestea pot fi îndepărtate cu blândeţe folosind ulei de măsline sau ulei special pentru bebeluşi. Trebuie evitată folosirea de emoliente grase în aceste situaţii
”, spune specialistul dermatolog.
Transpiraţia excesivă
Unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la dermatolog a părinţilor cu bebeluşi este sudamina sau miliaria, o suferinţă a glandelor sudoripare care sunt blocate atunci când bebeluşul transpiră excesiv ca urmare a temperaturii ambientale crescute sau a hainelor groase, neadecvate.
„Această afecţiune se manifestă prin apariţia unor “blânde” sau vezicule cât un ac de gămălie pe zonele acoperite, frecvent în zona pliurilor cutanate. Problema este uşor de rezolvat prin menţinerea unei temperaturi de confort în jur de 18-20 grade Celsius în camera bebeluşului pe timpul nopţii şi purtarea de haine subţiri şi comode”, recomandă domnul doctor Laurenţiu Vlădău.
Dermatita de scutec
Dermatita de scutec este o altă afecţiune frecvent întâlnită la bebeluşi, fiind cauzată de iritaţia rezultată în urma transpiraţiei, frecării şi acţiunii erozive a urinei şi materiilor fecale asupra pielii. Pentru a evita această neplăcere, scutecul trebuie schimbat frecvent, chiar şi în timpul nopţii, pentru a menţine un mediu cât mai uscat. În acest sens, o cremă barieră poate fi foarte utilă pentru a întări nivelul de protecţie al pielii.
Pielea uscată
În cazul în care bebeluşul are tendinţa să dezvolte piele uscată şi dermatite, poate fi util ca părinţii să asigure gradul de umiditate optim de 50-60% în camera bebeluşului, deoarece modificările de umiditate în orice direcţie pot duce la uscarea pielii şi apariţia de eczeme.
„În cazul în care mediul este prea uscat, un vas cu apă în interiorul camerei poate regla umiditatea, iar în cazul opus, este indicată folosirea unui dezumidificator. Nivelul de duritate al apei este un alt factor care poate influenţa funcţia de bariera a pielii, iar dispozitivele pentru dedurizare pot fi utile atunci când există probleme cu pielea micuţilor”, recomandă domnul doctor Laurenţiu Vlădău.
În timpul iernii, mai ales când bebeluşul este de o vârstă foarte fragedă, pot fi aplicate emoliente mai grase, în special pe zonele expuse, pentru a menţine un grad de protecţie termică crescută şi evitarea uscării pielii. Îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată, fără a exagera însă cu straturile de haine, care pot duce la transpiraţie excesivă şi apariţia sudaminei menţionată anterior.
În timpul verii este recomandat să se evite pe cât posibil expunerea pielii bebeluşului la razele solare deoarece nivelul de protecţie natural oferit de melanocitele din piele nu este unul încă complet dezvoltat. Părinţii ar trebui să se intereseze cu privire la cremele pentru fotoprotecţie care pot fi folosite încă de la vârste foarte fragede de câteva luni, iar expunerea la soare este necesar să se realizeze progresiv, începând cu câteva minute, şi nu la ore de vârf.
Infecţiile bacteriene
O altă problemă frecventă cu care se confruntă medicii dermatologi, părinţii şi micuţii sunt foliculita, furunculoza şi impetigo, toate fiind rezultatul unei infecţii bacteriene, frecvent cu stafilococ auriu.
„Aceste probleme pot fi rezultatul transmiterii de la părinţii sau fraţi purtători sănătoşi a microbului care induce apariţia de pustule, cruste galbene “ca mierea” la nivelul pielii micuţilor. Pentru a preveni apariţia lor trebuie evitată folosirea comună a prosoapelor şi lenjeriei, fiind recomandată spălarea sistematică a cuvei înainte de baia bebeluşului atunci când aceasta este folosită la comun”, spune specialistul dermatolog.
Aşadar, pielea bebeluşilor este uşor diferită de pielea adulţilor, astfel ca proaspeţii părinţi ar trebui să cunoască câteva principii de îngrijire a pielii normale a micuţilor. Cu atenţie, dedicare şi beneficiind de sprijinul medicului dermatolog, părinţiilor pot asigura nou-născutului un prim an de viaţă fericit, ferit de apariţia unor probleme de ordin dermatologic.