De ce dorm bebeluşii finlandezi în cutii din carton? Explicaţia este uimitoare!
Mama și copilul · Bebeluși / 07.07.2016

Pentru cei mai mulţi bebeluşi născuţi în Finlanda, părinţii nu pregătesc pătuţuri frumoase sau scumpe. Nou-născuţii dorm în cutii simple din carton.

Ar putea părea un loc total neobişnuit şi chiar nepotrivit să pui un bebeluş, dar această practică are o explicaţie şi se pare că este motivul pentru care Finlanda are una dintre cele mai mici rate de mortalitate infantilă din lume, de 2,52 de decese la 1000 de naşteri.

Autorităţile finlandeze oferă fiecărei viitoare mămici o cutie din carton pentru bebeluş şi numeroase alte bunuri pentru copil, dar cu o condiţie: aceasta trebuie să se supună unui examen medical în primele patru luni de sarcină, potrivit

nytimes.com.

În fiecare an, guvernul finlandez oferă în jur de 40.000 de cutii, care vin la pachet cu alte 50 de produse pentru bebeluşi, inclusiv haine, aşternuturi, pături, iar mamele care nu au nevoie de toate acestea le pot refuza şi primesc în schimb 140 de euro.

pachet pentru bebelusii din Finlanda

Programul a început în anii '30, când unul din zece copii din Finlanda murea în primul an de viaţă. Cutiile din carton erau o variantă ieftină de a încuraja mamele să renunţe la obiceiurile vechi şi să meargă la medic în timpul sarcinii. Ofereau, de asemenea, un loc sigur în care bebeluşii să doarmă, în afară de patul părinţilor, în locuinţele dotate cu mobilier rudimentar.


Finlanda le oferă şi părinţilor avantaje importante: până la zece luni de concediu plătit şi siguranţa că oricare dintre părinte stă acasă cu copilul se poate întoarce la locul de muncă oricând, înainte ca cel mic să împlinească trei ani.

Pentru că practica cutiei de carton pentru bebeluşi a avut atât de mult succes, se încearcă implementarea ei şi în alte ţări. Un spital din Londra a început recent să ofere cutiile în cadrul unui program de test. De asemenea, în Minnesota, Statele Unite, o organizaţie non-profit a distribuit cutiile familiilor cu venituri mici, iar un student de la Harvard a pus bazele unei ONG care distribuie kituri similare în sudul Asiei.

Foto: nytimes.com

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro