Dermatita de scutec: cum se tratează corect și ce greșeli trebuie evitate
Mama și copilul · Bebeluși / 23.01.2018

Dermatita de scutec este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice care afectează copiii care poartă scutece, cu precădere pe cei cu vârste între 2 și 12 luni.

Eritemul, uneori însoțit de papule, vezicule, pustule sau eroziuni, reprezintă principalul simptom al bolii și o sursă de disconfort major pentru sugari. Tratată corect, problema se vindecă în câteva zile, fără complicații. Dr. Adriana Diaconeasa, medic primar dermato-venerologie și dermato-pediatrie, în cadrul clinicilor Bioderm, din București, explică mai jos cauzele dermatitei de scutec și soluțiile  corecte de tratament.


De ce apare dermatita de scutec?


Dermatita de scutec apare în reginea perineo-fesieră la sugari și la copiii mici, pe fondul unei igiene intime deficitare a copilului, temperaturii crescute, mediului umed și acid, a lenjeriei ocluzive, sau chiar a detergenţilor insuficient îndepărtaţi de pe materialele textile. Toți acești factori produc un dezechilibru al microbiomului de pe piele, cu dezvoltarea Candidei albicans, dar și al altor microorganisme, precum stafilococul auriu, streptococul β-hemolitic etc. 

Deși nu există nicio îndoială că scutecele sunt cele care contribuie la dezvoltarea și întreținerea dermatitei de scutece, iar renunțarea la acestea (și, de exemplu, deprinderea copilului să meargă la oliță) ar fi cea mai eficientă metodă de prevenire a dermatitei de scutece, numeroase studii au arătat că această afecțiune apare mult mai rar la copiii care poartă scutece absorbante moderne, comparativ cu scutecele de pânză sau scutecele convenționale. 

„Dermatita de scutec apare ca un eritem al zonei, uneori însoțit de papule, vezicule, pustule sau eroziuni, însoțite de disconfort, plâns și agitiație. O inflamație puternică poate fi localizată în zona pliurilor cutanate și între fese. Tratamentul constă în igiena riguroasă, cu apă și eventual produse de spălat specifice, la fiecare schimbare a scutecului, uscarea prin tamponare a zonei și aplicarea de topice calmante, emoliente, eventual antimicotice și antibacteriene. De primă intenție, acasă, se pot utiliza produse dermato-cosmetice destinate îngrijirii zonei, chiar fără o vizită la medic”
, explică Dr. Adriana Diaconeasa. 


Ai grijă! Medicamentele administrate fără prescripție pot agrava afecțiunea


În cazul în care iritația nu trece sau se agravează, este necesară vizita la medicul dermatolog sau pediatru. Medicul atrage atenția că cea mai mare greșeală este să se aplice produse medicamentoase fără prescripție medicală, mai ales dermatocorticoizi sau antibiotice locale, care ar putea chiar să agraveze problema. 

În plus, vizita la medic este importantă și pentru un diagnostic corect, deoarece nu toate leziunile cutanate la sugari în zona scutecelor sunt simple iritații, putând fi vorba de afecțiuni mai grave, cu implicații sistemice, chiar dacă mai rare.
„Odată ce diagnosticul este confirmat și planul de îngrijire este stabilit și pus în aplicare, afecțiunea ar trebui să se amelioreze rapid și să se vindece în câteva zile, fără complicații”, conchide medicul dermatolog Adriana Diaconeasa. 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro