Ce să faci atunci când copilul tău minte?
Mama și copilul · Copii / 08.06.2017

Ajungi acasă de la birou și cel mic îți spune că vaza de pe masă s-a spart singură? 98% dintre copii cred că minciunile sunt greșite, însă 98% din aceștia își mint în continuare părinții, conform unei cărți scrise de Po Bronson și Ashley Merryman. Însă iată cum poți reacționa atunci când copilul tău minte!

La ce strategii să apelezi atunci când copilul tău minte?

1. Fă-l să înțeleagă pe cel mic că nu e bine să mintă

Copiii mici s-ar putea să nu știe că nu e bine să minți. Ei s-ar putea să audă minciunile acasă sau la școală. Și sunt, cu siguranță, bombardați cu reclame care le promit o viață mai bună și mai multă fericire dacă folosesc anumite produse. Stai de vorbă cu aceștia și discută despre modul în care minciunile afectează viețile tuturor și de ce este importantă onestitatea.


2. Nu-l pedepsi atunci când minte

Nu minciuna este problema. Află motivul pentru care copilul tău a simțit nevoia să mintă. A vrut să protejeze pe cineva, i-a fost frică să nu te dezamăgească, i-a fost frică să nu fie pedepsit sau altceva. Dacă îți îndrepți atenția asupra minciunii, atunci îl înveți pe cel mic că este greșit să mintă, dar și să fie prins cu minciuna. Trebuie să-l înveți că onestitatea reprezintă întotdeauna cea mai bună soluție. Laudă-l pentru onestitatea lui atunci când spune adevărul, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să răspundă pentru acțiunile lui.


3. Controlează-ți emoțiile

Atunci când copilul tău te minte și tu știi asta, nu îți lăsa nervii să iasă la iveală. Păstrează-ți calmul. Controlează-ți reacțiile. Dacă a spus o minciună gravă și nu îți poți păstra calmul, nu discuta cu cel mic până când nu poți să îți controlezi emoțiile. Când ești suficient de calmă pentru a rezolva situația, dă-i ocazia copilului de a spune adevărul din nou - fără repercusiuni asupra minciunii. Iar această atitudine poate deschide căi viitoare de comunicare între tine și cel mic.


4. Evită minciunile atunci când cel mic este prin preajmă


Îți poți învăța copilul să nu mintă oferidu-i, în primul rând, modelul tău. Evită chiar și acele minciuni nevinovate. Sinceritatea este cea mai bună cale prin care îl poți învăța pe cel mic să nu mintă.

5. Oferă-i un mediu sigur acasă


În momentul în care îi creezi un mediu iubitor acasă copilului tău, vei contribui la dezvoltarea unei relații de încredere reciprocă. Iar când copilul tău are încredere în tine, este mai puțin probabil ca acesta să mintă. Vorbește cu el despre orice subiect și spune-i că poate aborda orice discuție cu tine, în mod deschis.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro