Cum să îți înveți copilul că nu trebuie să exceleze în orice
Mama și copilul · Copii / 29.06.2019

Ai observat vreodată tendințele perfecționiste la copilul tău? Acea dorință de a face totul perfect, dar care poate avea consecințe paralizante asupra dezvoltării celui mic. Iată cum să îți înveți copilul că nu trebuie să exceleze în orice!

Cum îți faci copilul să înțeleagă că nu trebuie să exceleze în orice domeniu?


În momentul în care oamenii decid că vor face ceva doar dacă ating perfecțiunea, nu își părăsesc niciodată zona de confort. Însă cum pot părinții să-i învețe pe copii să fie mai înțelegători, să accepte procesul de învățare și să știe că sunt iubiți și în siguranță? 

De unde vine perfecționismul la copii?


Perfecționismul este, la bază, o experiență a nesiguranței, care ne face să ne dorim să deținem controlul, astfel încât să simțim că suntem în siguranță. În acest context, este vorba mai ales depsre siguranța emoțională din cadrul relației. Copiii se află în grija părinților, bunicilor și a altor persoane. Când cei care au grijă sunt fericiți, au grijă mai bine de copii. Când nu, cei mici simt adesea că există o ruptură în relație, deoarece părinții sunt mai distanți și mai puțin receptivi sau chiar și mai stresați. Iar această situație poate fi înfricoșătoare pentru copii, deoarece nu mai sunt urmate tiparele normale. 

Copiii percep răspunsul părinților, indiferent dacă este unul pozitiv sau negativ, ca răspuns direct la comportamentul lor. Copiii nu iau în considerare contextul sau starea de spirit a părinților în afara relației. Acest lucru creează incertitudine. Copiii se pot gândi că părinții râdeau atunci când au aruncat o pernă ultima oară. Iar când au făcut asta acum, au primit o mustrare din partea părinților. Astfel, ajung să se întrebe unde au greșit. Așa sunt puse bazele tendințelor perfecționiste.

Gândirea magică este normală din punct de vedere al dezvoltării pentru copiii mici și atinge cotele maxime între 2 și 7 ani. Când un copil include gândirea magică în relația cu părinții, se poate gândi că a purtat albastru cu o zi înainte, când mama sa a fost fericită. De aceea, va purta albastru și astăzi. Problema este că nu îmbrăcămintea albastră este cea care a dus la buna dispoziție a mamei. Atunci când copilul poartă a doua oară albastru și nu primește același răspuns emoțional din partea mamei, poate simți că a greșit. Copilul poate decide că nu purta nuanța de albastru corectă sau că tricoul nu avea forma potrivită. Acest lucru provoacă atât de multă anxietate în rândul copiilor, încât ajung să se gândească că poate notele mai mari la școală sau atenția sporită ar putea aduce fericirea mamei.

Ce pot face părinții?


Dacă ai de-a face cu aceste situații, încearcă să complimentezi procesul și eforturile copiilor tăi, mai degrabă decât produsul eforturilor lor. Spune-le că ești mândră de cât de mult au studiat pentru un test. Este important să lauzi efortul, nu rezultatul. În loc să le spui celor mici că arată frumos într-un outfit, le poți spune că îți place cum își exprimă personalitatea prin outfiturile pe care le aleg.

Există și o abordare foarte delicată de a face complimente copiilor, în moduri pe care le pot auzi. Practic, găsește un anumit lucru pe care l-au făcut bine și apoi corelează-l cu ceea ce înseamnă asta pentru personalitatea lor. În loc să spui "Ești foarte deștept", ai putea să spui "Când ai răspuns la această întrebare, mi-ai arătat cât de deștept ești". Poate că sună ciudat, dar este recomandat când vine vorba despre dezvoltarea copiilor. Este important să găsești un lucru pe care l-au făcut, un lucru care poate exprima o trăsătură pe care o lauzi. În caz contrar, copiii pot primi prea multe laude și pot presupune că îi minți atunci când spui ceva frumos despre ei.

De asemenea, încearcă să fii o prezență neutră și reflectivă în viața copiilor tăi. Este important să îți sprijini copiii în reglarea emoțiilor, iar acest lucru înseamnă că trebuie să fii prezența echiilibrată din viața lor.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro