De ce dorm copiii în locuri ciudate?
Abilitatea copilului tău de a dormi oriunde și oricând este ceva ce și-ar dori orice adult să poată face.
Indiferent dacă este vorba despre un cărucior din supermarket, despre podeaua camerei de zi sau despre o masă dintr-un restaurant, copiii dorm în poziții și locuri ciudate. Deși este un obicei adorabil și amuzant, unii părinți se întreabă dacă acest lucru este normal sau dacă ar trebui să se îngrijoreze. Iată de ce dorm copiii în locuri ciudate!
Care sunt motivele pentru care copiii dorm în locuri ciudate?
Potrivit unui sondaj efectuat cu ajutorul a 1.000 de părinți britanici, copiii cu vârsta de 5 ani și mai mici vor dormi în locuri neobișnuite de trei ori pe lună în medie, potrivit publicației Independent. Poate fi vorba despre dulapuri, patul câinelui și câteodată cu fața în farfuria de mâncare. Părinții și-au găsit copiii dormind și pe canapea, în coșul cu rufe murdare sau chiar la toaletă, stând jos sau în picioare. Și se pare că cei mici preferă aceste poziții incomode decât să rateze oportunitatea de a dormi.
Specialiștii știu că organismul și corpul copiilor se dezvoltă cel mai rapid în intervalul de vârstă 0-5 ani. În această scurtă perioadă de timp, copiii învață să meargă, să vorbească și să socializeze. Iar toate aceste activități consumă multă energie, așa că nu este surprinzător faptul că oboseala apare uneori în locuri ciudate. Sondajul a constatat că, de asemenea, deși părinții se bucură când își văd copilul dormind într-o loc neobișnuit, șase din zece părinți sunt îngrijorați că cei mici nu vor mai dormi corect în timpul nopții atunci când dorm și în timpul zilei.
Copiii cu vârsta cuprinsă între unu și doi ani ar trebui să doarmă între 11 și 14 ore într-o zi în mod regulat, pentru a promova o stare generală optimă a sănătății. Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani ar trebui să doarmă între 10 și 13 ore pe zi. Și da, recomandările includ și somnul de prânz, deci părinții nu ar trebui să își facă griji că acesta ar putea afecta ora de culcare a copiilor.
Două treimi dintre părinții intervievați au recunoscut, de asemenea, că una dintre cele mai mari provocări a fost să își convingă copilul să doarmă la o oră acceptabilă în fiecare noapte. În medie, părinții își pot culca copiii cu succes la ora la care trebuie de șapte ori pe lună.
Dacă te numeri printre părinții îngrijorați, ar trebui să știi că există o soluție pentru a câștiga bătăliile înainte de culcare cu cei mici. Încearcă să creezi o rutină care să scadă treptat energia copilului tău. Ar trebui să facă mai multe activități și să înceapă cu cea care consumă cea mai multă energie, progresând până la cea mai liniștitoare activitate. Orice activitate ai alege, asigură-te că ai parte de o oră de liniște înainte de culcare. Nu îl expune pe cel mic la nimic care ar putea să îl stimuleze, inclusiv televizorul sau tableta. Folosirea gadgeturilor înainte de culcare are efecte adverse grave pentru copii. Aceștia au probleme cu somnul, dorm prost și sunt somnoroși în mod excesiv a doua zi.
Dacă îți făceai griji cu privire la faptul că cel mic adoarme în locuri ciudate, probabil că te-ai liniștit când ai aflat că nu este singurul care face acest lucru și că există o explicație perfect rezonabilă pentru acest lucru.