De ce sunt copiii obsedați de smartphone și alte gadget-uri
Mama și copilul · Copii / 13.05.2019

Dacă ești părinte, probabil că ai trecut prin asta. Îi spui copilului tău să lase smartphone-ul sau alt gadget deoparte pentru câteva ore, iar cel mic te întâmpină cu încăpățânare și supărare.

Obsesia copilului tău pentru tehnologie, indiferent dacă este vorba despre jocuri video sau gadget-uri, nu este în întregime vina lui. Felul în care sunt realizate platformele de social media, jocurile video, aplicațiile și alte produse digitale îl fac pe cel mic să nu poată sta departe prea mult timp de acestea. În timp ce oamenii de știință încearcă să descopere dacă copiii (și părinții) pot fi dependenți de tehnologie, unii cercetători au ajuns la o concluzie în ceea ce privește de ce sunt copiii obsedați de smartphone și alte gadget-uri. Iată despre ce este vorba!

Motivul pentru care copiii sunt obsedați de smartphone


Atunci când reziști nevoii de a-ți verifica telefonul sau de a pune un alt episod din serialul la care te uiți nu ar trebui să fie altceva decât o chestiune simplă de auto-control. Cu toate acestea, oamenii par a nu avea nicio putere. Caracteristicile cum ar fi notificările aplicațiilor, afișarea mesajelor și like-urilor pe ecran se pare că ne obligă să privim / verificăm / răspundem imediat sau simțim că ratăm ceva cu adevărat important, potrivit științei.

În spatele aplicațiilor, a jocurilor și a mass-mediei sociale există echipe întregi de oameni a căror sarcină este să facă oamenii să simtă că produsele lor sunt esențiale. Celor mai mulți adolescenți le pasă foarte mult de validarea celorlalți. Așa că feedback-ul prietenilor lor din social media, atât pozitiv, cât și negativ, îi va atrage până când își vor satisface curiozitatea. În plus, atunci când ai un telefon la îndemână, de ce să nu îl verifici?

De-a lungul anilor, multe persoane au solicitat mai multe cercetări privind impactul utilizării tehnologiei asupra utilizatorilor tineri. Aceste studii îi ajută pe dezvoltatori să creeze produse proiectate etic, cu caracteristici încorporate care te pot ajuta să pui deoparte tehnologia când este cazul.

Cum să gestionezi utilizarea tehnologiei de către tine și copiii tăi


Notificările


Studiile arată că notificările de tip push, acele sunete discrete pe care le auzi și-ți verifici aplicațiile, duc la formarea unui obicei. Acestea aliniază un declanșator extern (sunetul de la telefon) cu un declanșator intern (un sentiment de plictiseală, incertitudine). Fiecare aplicație le folosește, iar unele au descoperit că răspundem imediat atunci când primim notificări. Aceste apeluri la acțiune nu numai că ne întrerup, ci ne și provoacă stres. 

Ce ar trebui să faci? Oprește-le! Cele mai multe gadget-uri au o secțiune de setări, în care poți dezactiva notificările. De asemenea, ar trebui să poți dezactiva notificările din setările aplicației.

Factorul aleatoriu


Dacă ai ști că Instagram actualizează feed-ul exact la ora 3:00 în fiecare zi, atunci ai intra în aplicație, nu? Dar acest lucru nu te va ține lipit de telefon. În schimb, companiile de social media folosesc ceea ce se numește recompense variabile. Această tehnică ne face să căutăm mereu un premiu, cum ar fi cine ne-a dat follow, cui i-au plăcut postările noastre, cine și-a actualizat statusul. Din moment ce nu știi niciodată ce va apărea, te vei întoarce mereu. 

Ce ar trebui să faci? Oprește notificările din aplicații, pe care le găsești în setările telefonului și în setările aplicațiilor! Poți programa și un cronometru pentru a te deloga la o anumită oră în fiecare zi și pentru a-ți verifica conturile.

Redarea automată


Funcția de redare automată este caracteristica ce face ca videoclipurile să continue să ruleze și după terminarea clipului pe care ai vrut să îl vezi inițial. În cazul unui bol care se reumple mereu, oamenii consumă cu 73% mai multe calorii. Sau se uită la prea multe filme. 

Ce ar trebui să faci? Redarea automată este în mod normal activată, deci trebuie să o dezactivezi. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro