Secretele părinților: cum să crești copii inteligenți
Felul în care părinții interacționează cu copiii lor are o influență uriașă asupra felului în care copiii se dezvoltă. Și dacă devin sau nu copii inteligenți.
Ca părinte, îl poți pregăti pe cel mic pentru drumul pe care îl va urma independent. Cu alte cuvinte, este vorba despre călătoria parcursă și sentimentul de realizare, care trebuie să fie cultivate, nu despre laudele pe care i le poți aduce piticului tău atunci când face bine ceva. Acest lucru îl încurajează pe cel mic să vadă învățarea ca pe un proces în care poate deveni din ce în ce mai bun, în locul unei mentalități fixe a inteligenței sale. Mai jos, am enumerat câteva modalități prin care poți să crești copii inteligenți, recomandate de psihiatrul Joe Brewster. Iată care sunt acestea!
Cum să-i răspunzi copilului tău
Felul în care îi răspunzi celui mic îl va ajuta să-și analizeze experiențele. Dacă îi impui restricții sau ești indiferentă, s-ar putea să-l descurajezi pe cel mic când vine vorba de experiențele noi și să-i limitezi experiențele personale. Încurajează-l pe cel mic să pună întrebări deschise. Iar dacă nu se poartă frumos, încearcă să-i schimbi perspectiva și să-i detaliezi cum sunt afectați cei implicați în acțiunile sale.
Redu numărul regulilor
Gândește-te dacă sunt necesare toate regulile pe care le-ai pus în vigoare. Studiile au demonstrat că regulile impuse în familie le afectează creativitatea copiilor. Mai mult, a fost demonstrat că acei copii care au fost încurajați de părinții lor să-și creeze propriile reguli morale au fost, de fapt, acei copii inteligenți, care au beneficiat de o dezvoltare a intelectului pe termen lung.
Lasă-l pe cel mic să te vadă când faci lucruri inteligente
Știi deja că piticul tău învață multe lucruri din mediul său înconjurător, mai ales din acțiunile tale. Dacă cel mic te vede citind, scriind, desenând sau făcând orice altă acțiune creativă, te va imita și își va mări universul creativ.
Încurajează-ți copilul să-și asume riscuri și să greșească
Cu toate că părinții au o tendință naturală de a-și proteja copiii, atunci când îi permiți copilului tău să-și asume riscuri și să greșească, îl înveți de fapt deprinderi fundamentale de la o vârstă fragedă. Fără a se confrunta cu eșecul într-o etapă timpurie a vieții sale, copilul poate dezvolta o stimă de sine scăzută și poate fi descurajat atunci când vine vorba de creativitate și de procesul învățării. Eșecul nu este un lucru rău, ci chiar o abilitate pe care o poți folosi pentru a lua decizii inteligente în viață.