Ce este „depresia mamelor casnice” și cum poate fi combătută
Atunci când o mamă a scris o postare pe blogul ei personal despre ceea ce ea a numit „depresia mamei care stă acasă”, multe femei au reacționat, spunând că se simt la fel.
Numeroase articole care au urmat apoi au făcut referire la un sondaj din anul 2012 realizat de Gallup. „Mamele care nu lucrează și stau acasă cu copiii sunt mai predispuse decât mamele care lucrează să declare că se confruntă cu stări de tristețe și nervozitate de-a lungul zilei. Mamele care stau acasă sunt, de asemenea, mult mai predispuse să declare că au fost diagnosticate cu depresie, decât mamele care lucrează. Mamele angajate au o stare emoțională bună, comparativă cu cea a femeilor care sunt angajate și nu au copii
”, se arată în rezultatele sondajului.
Potrivit cercetărilor recente, mamele care stau acasă cu copiii sunt recunoscătoare pentru timpul petrecut cu copiii, iar în același timp se simt vinovate să se plângă de acest privilegiu și se simt că fac față cu greu izolării sociale. Printre alte probleme cu care acestea se confruntă și despre care simt că nu pot vorbi sunt întreruperea activității profesionale care le afectează cariera; treburile casnice care nu sunt luate în considerare; reconfigurarea mariajului în funcție de rolul de casnică sau stigmatul social asociat cu termenul de „casnică”.
Pentru unele mame, să stea acasă cu copiii este o alegere. Pentru altele, este o necesitate financiară. Iar în unele cazuri este vorba despre ambele situații.
Este o diferență între depresie și „depresia mamelor casnice”?
„Dacă ai primit un diagnostic de depresie, atunci este vorba de depresie. Uneori, diferite evenimente cu care ne confruntăm de-a lungul vieții pot aduce o predispoziție pentru depresie și tulburări ale stării de spirit. Dar depresia clinică este depresie indiferent dacă ești mamă sau nu”, spune pentru purewow.com psihologul Aliza Pressman.
Printre semnele care arată faptul că te confrunți cu o astfel de problemă sunt episoadele de tristețe fără un motiv anume, lipsa de interes pentru activități care altfel ți-ar fi oferit plăcere, scăderea nivelului de energie, iritabilitate și momente marcate de gândire negativă precum senzația că ești lipsită de valoare sau că nu ești importantă.
Lipsa somnului poate să accentueze astfel de stări, de aceea este important să-ți faci timp pentru tine și să dormi atunci când ai ocazia.
Potrivit specialistului citat, una dintre cele mai mari probleme este faptul că mamele pun somnul pe ultimul loc și își dedică timpul unor activități despre care ele cred că le fac mame mai bune. Încearcă să gătească zi de zi, să organizeze perfect calendarul copilului sau să planifice o aniversare de vis. Dar ceea ce au copiii nevoie cu adevărat este o mamă care a dormit bine. Multe dintre lucrurile pe care le facem pentru copiii noștri nu fac altceva decât să afecteze modul în care trăim fiecare experiență cu ei.
„Toate mamele trebuie privească modul în care au grijă de ele pentru a descoperi activitățile care le fac fericite. Dacă asta înseamnă să stai până la 2 noaptea pentru a căuta pe internet tortul perfect sau pentru a organiza petrecerea ideală, atunci e grozav. Dar dacă nu este așa, atunci o astfel de activitate ar trebui să fie prima la care renunță. Pentru că o astfel de activitate nu contează atât de mult pentru bunăstarea copilului tău. Starea ta de spirit, sănătatea ta și senzația ta de mulțumire și bucurie sunt cele care se vor reflecta asupra relației cu copilui”, spune specialistul.
Depresia mamelor casnice: cum pot combate mamele care stau acasă izolarea socială?
„Este esențial să găsești o modalitate de a nu te izola, chiar dacă asta înseamnă să vorbești cu mămicile din parc sau să-i spui partenerului tău că vrei să ieși în oraș. Vorbește cu cineva și spune-i dacă te simți izolată. Poate fi dificil să faci asta, dar de cele mai multe ori când o mamă spune asta, în special o mamă cu copii mai mici de cinci ani, oamenii răspund cu compasiune și empatie”, adaugă psihologul.
Rețelele de socializare pot fi de ajutor în acest caz?
„Deși rețelele de socializare pot fi extrem de toxice, pot fi în același timp foarte bune pentru părinți, mai ales dacă le folosești nu doar pentru a urmări, ci pentru a intra în contact cu alți oameni. Social media devine toxic atunci când urmărești oameni care te fac să te simți prost sau să ai o părere negativă despre tine”, declară Aliza Pressman. Discuțiile cu un terapeut sau un psiholog sunt foarte importante atunci când simți că ai nevoie de ajutor.