6 lucruri care îți arată că va fi ușor să rămâi însărcinată
Mama și copilul · Fertilitate / 28.03.2019

Pentru majoritatea femeilor fertilitatea nu constituie o grijă până în momentul în care decid să aibă un copil. Află care sunt indiciile care îți arată că nu-ți va fi greu să rămâi însărcinată.

Dorința de a-ți întemeia o familie intervine atunci când ai întâlnit partenerul potrivit, iar contextul profesional ți se pare cel adecvat pentru această decizie. Din păcate există multe afecțiuni care pot afecta fertilitatea, dar poți identifica și semne care indică șanse ridicate de a rămâne însărcinată fără tratamente speciale. 
„Este greu de spus dacă o femeie simte că are o fertilitate ridicată, dar există cu siguranță semnale subtile pe care corpul le transmite și care indică o potențială sarcină fără probleme, în momentul în care te hotărăști să faci acest pas”
, spune dr. Mache Seibel. Chiar dacă nu îți dorești copii încă, dar ai în vedere să-ți întemeiezi o familie în viitor este bine să monitorizezi gradul de fertilitate pentru a preveni afecțiunile ginecologice. Multe lucruri care favorizează infertilitatea pot cauza și afecțiuni grave pe termen lung. În plus, chiar dacă nu vrei copii chiar acum, dacă știi deja că ai o fertilitate ridicată vei lua măsuri de protecție pentru a preveni o sarcină neplanificată.

 
Iată care sunt semnele că ai putea rămâne ușor însărcinată:

 
1. Ai un ciclu menstrual foarte exact

Dacă ai sângerarea menstruală în același interval în fiecare lună și durata ciclului menstrual este de 28 de zile (+/-1) este un semn că ești foarte fertilă. „Ciclurile menstruale regulate arată că ovulația are loc în același interval, aceasta fiind prima cerință pentru a putea rămâne însărcinată”, spune dr. Felice Gersh, ginecolog.

 
2. Ai o stare generală de sănătate foarte bună

Starea de sănătate generală este un alt indicator important pentru fertilitate.
„Dacă te simți mereu bine înseamnă că ai un organism puternic. Studiile de specialitate au relevat că afecțiunile de ordin psihologic pot afecta șansele de a avea un copil, așa că echilibrul emoțional este foarte important când îți dorești o familie”, spune dr. Gersh.

 
3. Nu ai avut niciodată o infecție genitală

În afara afecțiunilor cronice care pot diminua șansele de a rămâne însărcinată, un istoric medical de infecții genitale îți va reduce destul de mult șansele. Dacă nu ai avut niciodată această problemă fertilitatea ta este ridicată. 
Cu toate acestea, infecțiile genitale nu sunt decât o parte dintr-o ecuație generală. „Dacă ai avut mereu cicluri menstruale regulate, nu te-ai confruntat cu infecții și știi care sunt zilele tale fertile, atunci numai vârsta este factorul care îți afectează șansele”, spune dr. Juergen Eisermann, specialist în fertilitate din Florida.

 
4. Nu fumezi

În cadrul studiilor realizate s-a constatat că fumatul are un impact negativ asupra fertilității. Astfel, dacă nu ai fumat niciodată șansele tale de a avea un copil sunt foarte ridicate. „S-a demonstrat că fumatul accelerează pierderea ovulelor viabile, scurtând durata intervalului în care o femeie este fertilă”, spune dr. Lucy Sekhon, specialist în fertilitate. Astfel, simplul fapt de a te abține de la țigări nu numai că te protejează de riduri, dar îți crește șansele de a-ți întemeia o familie curând.

 
5. Nu ai menstruații foarte abundente

Deși caracteristicile sângerării menstruale diferă pentru fiecare femeie, o sarcină potențială poate depinde și de volumul de sânge eliminat. „Femeile care au menstruații abundente au un risc ridicat de fibrom, o tumoare benignă care schimbă structura uterului și afectează posibilitatea de a rămâne însărcinată”, spune dr. Sekhon. Dacă nu ai fost niciodată diagnosticată cu fibrom uterin și nu remarci menstruații prea abundente nu va fi foarte greu să ai un copil.

 
6. Nu ai dureri foarte puternice în timpul menstruației

În ceea ce privește menstruația absența simptomelor problematice este cel mai important lucru pentru fertilitate. „Durerile foarte intense pot semnala endometrioza, afecțiune care poate cauza inflamarea și lezarea uterului. Mergi la consultul ginecologic anual și monitorizează atent toate simptomele cu ajutorul medicului pentru a preveni afecțiunile ginecologice cronice”, recomandă dr. Sekhon.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro