Legătura dintre fertilitate și consumul de cannabis
Cannabisul poate afecta calitatea materialului seminal și fertilitatea masculină după cum sugerează noile cercetări.
Cercetătorii au analizat probe de la bărbați din Washington, unde planta era legală pentru utilizarea în scopuri recreative încă începând cu anul 2012, și au comparat probele cu consumul de cannabis. Bărbații care au consumat cannabis în timpul vieții erau supuși unui risc mai mare de a avea lichid seminal anormal și concentrații mai scăzute de spermatozoizi în comparație cu bărbații care nu consumaseră niciodată. Iată care este legătura dintre fertilitate și consumul de cannabis!
Care este corelația dintre fertilitate și consumul de cannabis?
Aceste constatări arată că medicii ar trebui să avertizeze bărbații care încearcă să facă copii că un consum de marijuana poate juca un rol important în încetinirea acelui proces. Calitatea și numărul spermatozoizilor scad în întreaga lume și nimeni nu poate identifica exact cauzele. Având în vedere că este probabil rezultatul a mai mulți factori, inclusiv expunerea la chimicale și dietele neadecvate, cercetătorii explorează toate zonele care cred că pot influența această scădere.
Cannabisul este, de asemenea, un subiect în plină expansiune, dar care nu a fost studiat foarte mult. Există persoane încântate, dar și sceptici. Planta este acum legală în mai mult de jumătate din Statele Unite pentru uz medical și în 9 state pentru uz recreațional. Cu toate acestea, știința încearcă să scoată la lumină avantajele reale și dezavantajele.
Un studiu din Danemarca a ajuns la concluzia că marijuana a afectat fertilitatea masculină. Experții din Statele Unite au vrut să vadă dacă același lucru este valabil și pentru America. Echipa de cercetători americani a evaluat prospectiv analizele de lichid seminal de la 409 oameni care au fost evaluați pentru infertilitate. Înainte de a trimite probele pentru a fi examinate la laborator, bărbații au primit un formular de evaluare a sănătății care să includă întrebări despre consumul lor de marijuana, precum și despre consumul de tutun, vârstă și rasă. Apoi, răspunsurile au fost corelate cu rezultatele de la laborator.
Aproximativ jumătate dintre bărbați (117 sau 43%) au consumat marijuana în timpul vieții. Mulți dintre aceștia (103 sau 25%) au spus că nu mai consumă, iar ceilalți de 71 sau 18% sunt definiți ca utilizatori actuali. Cei care au utilizat vreodată planta au avut o calitate inferioară a lichidului seminal decât cei care nu au consumat niciodată.
Echipa a văzut probleme pe toate fronturile - scăderea volumului, modificarea morfologiei și numărul total de spermatozoizi care se pot mișca efectiv. Bărbații care au fumat marijuana au avut, de asemenea, un risc mai mare de lichid seminal anormal, care poate împiedica încercările de a intra în ovule. Medicii trebuie să fie conștienți de efectul negativ și trebuie să consilieze pacienții cu privire la efectele negative. Însă este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege aceste efecte negative.