Cum tratezi diareea din timpul sarcinii?
Mama și copilul · Sarcină / 04.12.2018

Problemele digestive precum diareea apar frecvent în timpul sarcinii. Este important să știi cum să o tratezi eficient pentru a preveni problemele.

Modificarea constantă a nivelului de hormoni, schimbările din meniul zilnic și sursele de stres pot favoriza diareea în timpul sarcinii. Trebuie tratată cu prudență pentru a reduce disconfortul fără a cauza efecte nedorite. 
Cu toate acestea, nu fiecare episod de diaree este determinat exclusiv de sarcină, chiar dacă apare în decursul celor 9 luni.

 
Alte cauze posibile sunt:

- viruși;
- bacterii;
- paraziți intestinali;
- toxiinfecție alimentară;
- anumite medicamente.
 
Există și afecțiuni care cresc riscul de diaree și anume sindromul de colon iritabil, boala celiacă, boala Crohn și colita ulcerativă.

 
Cauzele diareei legate strict de sarcină sunt:

 
1. Modificarea dietei

Multe femei își schimbă drastic meniul zilnic după ce află că sunt însărcinate. Această schimbare bruscă a tipului de alimente consumate poate provoca probleme digestive, în special diareea.

 
2. Noi alergii sau intoleranțe alimentare

Printre schimbările care apar în timpul sarcinii se numără și sensibilitatea la unele alimente care erau tolerate înainte. Este posibil să nu tolerezi anumite alimente care îți făceau bine până acum. Balonarea și diareea vor apărea rapid în acest caz.

 
3. Vitaminele prenatale

Luarea vitaminelor prenatale este o măsură benefică pentru sănătatea femeilor însărcinate și pentru a asigura dezvoltarea optimă a bebelușului. Cu toate acestea, uneori aceste vitamine pot cauza diareea sau durerile abdominale.

 
4. Schimbări la nivel hormonal

Este posibil ca fluctuațiile hormonale să încetinească digestia, provocând constipația sau să o facă mult mai rapidă, situație în care se va manifesta diareea.

 
Diareea apare mult mai des în al treilea trimestru de sarcină

Pe măsură ce se apropie momentul nașterii ai putea observa că diareea apare din ce în ce mai frecvent. Nu înseamnă că vei naște prematur, ci doar că organismul se pregătește pentru acel moment.

 
Remedii pentru diaree în timpul sarcinii

Dacă nu vrei să iei medicamente ai la dispoziție și alte măsuri. În multe cazuri diareea va dispărea de la sine, fără să fii nevoită să faci nimic în plus.
Iată cum trebuie să procedezi:

 
1. Acordă un interval de 2-3 zile

Majoritatea cazurilor de diaree se rezolvă de la sine în câteva zile, în special dacă episodul de diaree a fost cauzat de toxiinfecția alimentară, un virus sau o bacterie. Cel mai important este să menții hidratarea optimă și să ai răbdare.

 
2. Analizează toate tratamentele pe care le iei 

Dacă printre efectele secundare ale medicamentelor pe care le iei deja se numără și diareea discută cu medicul tău pentru a afla dacă este doar o reacție de adaptare a organismului sau ar trebui să iei un medicament alternativ care să nu provoace acest efect nedorit.

 
3. Mergi la medic

În cazul în care diareea nu dispare după 2-3 zile este indicat să mergi la un consult pentru a afla cauza. În urma analizelor vei ști cu siguranță de ce te simți rău.

 
4. Evită alimentele problematice

Există anumite tipuri de alimente care favorizează diareea și o pot înrăutăți în cazul în care a apărut deja. Acestea sunt produsele lactate, alimentele cu un conținut ridicat de fibre, preparatele cu multe grăsimi și cele foarte picante.
Nu lua niciun medicament specific pentru diaree înainte de a te consulta cu medicul tău.

 
Hidratarea

Dacă treci printr-un episod de diaree nu trebuie să uiți de hidratare. Eliminarea rapidă a lichidelor prin intermediul scaunului poate cauza deshidratarea, care are consecințe negative pentru femeile însărcinate. Chiar și când nu au probleme digestive femeile însărcinate trebuie să consume mai multe lichide decât de obicei, așa că este foarte important să bei apă pentru a înlocui cantitatea de lichid pierdută.
Este util să adaugi și supă sau băuturi sportive pentru a reface echilibrul de electroliți, vitamine și minerale.

 
Când să te adresezi medicului

Dacă durează mai mult de câteva zile, diareea va provoca deshidratarea. În cazul în care devine severă, deshidratarea poate cauza complicații în timpul sarcinii.

 
Simptomele deshidratării sunt:

- urină închisă la culoare;
- senzație lipicioasă în gură,
- sete constantă;
- diminuarea cantității de urină;
- dureri de cap;
- amețeli;
- stare de confuzie sau epuizare.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro