Nașterea unui copil îmbătrânește o femeie mai mult decât fumatul sau obezitatea
Mama și copilul · Sarcină / 18.03.2018

Toate viitoarele mame știu că se angajează la o călătorie lungă atunci când se hotărăsc să conceapă un copil. Iar această călătorie are uneori un impact semnificativ asupra sănătății generale și bunăstării femeilor. Însă un nou studiu afirmă că nașterea unui copil îmbătrânește o femeie mai mult decât fumatul sau obezitatea. Iată de ce!

De ce îmbătrânește o femeie atunci când naște un copil?


O nouă cercetare științifică demonstrează modul în care vârsta mamei se scurtează cu până la 11 ani din cauza nașterii, sugerând că nașterea afectează ADN-ul unei femei. Potrivit studiului, care a fost publicat în Human Reproduction, secțiunile materialului genetic asociate cu durata de viață tind să se scurteze cu aproximativ 4,2% în cazul femeilor care au născut. Efectele nașterii sunt mai grave decât consecințele obezității sau chiar fumatului. În general, oamenii pierd aproximativ de perechi de bază ale ADN-ului în fiecare an. Dar femeile care au născut au cu 116 perechi mai puține decât femeile de aceeași vârstă, fără copil, potrivit lucrării. Acesta este echivalentul a aproximativ 11 ani de îmbătrânire accelerată a celulelor, după cum a afirmat autorul cercetării, doctorul Anna Pollack, de la Universitatea George Mason din Virginia.

Din cauza modului în care ADN-ul este replicat, pe măsură ce se înmulțesc celulele, capetele se uzează de-a lungul timpului. Femeile care au cinci sau chiar și mai mulți copii au capetele chiar și mai scurte comparativ cu mamele cu unul, doi, trei sau patru copii. Potrivit cercetătorilor, efectul vizibil al îmbătrânirii poate fi atribuit stresului creșterii copiilor.

Cu toate acestea, autorii cercetării nu sugerează faptul că femeile nu ar trebui să rămână însărcinate. Aceștia sunt de părere că ar trebui să existe mai multe cercetări care să analizeze legătura dintre nașterea unui copil și îmbătrânirea genetică.

Un alt studiu publicat online în revista Psychoneuroendocrinology a afirmat că relațiile intime cel puțin o dată pe săptămână încetinesc procesul îmbătrânirii în cazul femeilor, chiar dacă nu există un nivel ridicat de intimitate între parteneri. Cercetătorii de la Universitatea California, din San Francisco, au declarat că relațiile intime ajută și la atenuarea stresului și stimularea sistemului imunitar.

Unele persoane simt că îmbătrânesc atunci când au copii. Dar din punct de vedere științific, acest lucru se potrivește. Este cunoscut faptul că nașterea copiilor este asociată cu un risc mai mare al bolilor de inimă și diabetului. Iar unele studii au corelat lungimea teleomerilor cu un risc crescut de mortalitate și de apariție a altor afecțiuni majore.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro