Sarcina și cariera: 7 probleme care apar dacă lucrezi când ești însărcinată și cum să le rezolvi
Mama și copilul · Sarcină / 31.01.2020

Te-ai trezit obosită și îți este greu să te concentrezi, dar pornești oricum spre serviciu. Nu este deloc ușor să lucrezi când ești însărcinată, dar cu ajutorul experților poți depăși principalele probleme care pot apărea în timp ce faci tot posibilul pentru a-ți realiza atribuțiile profesionale.

Sarcina și cariera nu se află în contradicție, dar evoluția profesională trebuie gestionată cu multă prudență pentru a preveni anularea progreselor realizate sau amânarea promovărilor ori a creșterilor salariale. Dacă și tu lucrezi când ești însărcinată să știi că vei avea parte de situații mai dificile sau momente neplăcute, dar le poți face față cu strategia potrivită. Nu ai de ce să crezi că nu poți obține rezultatele dorite, ci trebuie să înveți să fii flexibilă în funcție de modul în care te simți.

 
Iată cum rezolvi principalele probleme care apar în cazul în care lucrezi când ești însărcinată:

 
1. Dacă ascunzi sarcina

Ești în primul trimestru de sarcină, ți se schimbă des starea de spirit, dar încă nu ești gata să anunți că ești însărcinată? În cazul în care simptomele pe care le resimți îți afectează performanța este indicat să te gândești bine dacă este cazul să dezvălui vestea. „Uneori există motive imperative pentru care trebuie să le spui colegilor sau managerilor că ești însărcinată, chiar dacă sunt primele luni. Dacă poți obține o modificare a programului de lucru sau dacă ai putea avea biroul mai aproape de toaletă ori să ți se ofere sprijin în plus este mai bine să spui că ești însărcinată. Totul depinde de starea ta și de intensitatea simptomelor care se manifestă în timp ce lucrezi”
, spune dr. Marjorie Greenfield, ginecolog.

 
2. Ai stări de greață sau vomă la serviciu

Precis nu vrei să ți se întâmple acest lucru în mijlocul unei prezentări sau ședințe, dar trebuie să fii pregătită și pentru această posibilitate. „Dacă ai stări de vomă la serviciu trebuie să-ți iei măsuri rapid. Ai grijă să ai mereu pe birou mici gustări pentru tot timpul zilei. Starea de greață este mult mai intensă pe stomacul gol și am avut paciente care mi-au povestit cum căutau coșul de gunoi în mijlocul ședințelor pentru că li se făcea rău. Ghimbirul este foarte util, așa că ia-ți bomboane cu acest ingredient. Nu le folosi numai când îți este rău, ci tot timpul pentru că eliminarea stării de vomă durează până la 4 zile”
, recomandă dr. Hope Ricciotti, ginecolog.
Foarte multe femei consideră că este normal să le fie rău tot timpul și că nu au de ales când vine vorba despre greață și vomă în timpul celor 9 luni de sarcină, dar există soluții utile. În cazul în care starea neplăcută este foarte intensă discută cu medicul tău. „O combinație între vitaminele din grupul B și antihistaminice ameliorează starea de greață fără riscuri pentru femeile însărcinate”, potrivit dr. Greenfield.
 
Cariera simptome sarcina 

 
3. Ești epuizată

Ți s-a întâmplat să adormi în timpul unei ședințe? Să știi că sarcina poate intensifica foarte mult senzația de oboseală. „Majoritatea femeilor sunt surprinse cât de epuizant este primul trimestru de sarcină. Contează foarte mult să se doarmă câte 15-30 de minute în timpul zilei, iar ora de culcare trebuie să fie aceeași în fiecare seară. După ce trece primul trimestru te vei simți mai bine, dar epuizarea asociată cu trimestrul al treilea va necesita 2 ore suplimentare de somn”, spune dr. Ricciotti.

 
4. Ești în centrul atenției

Acest lucru poate avea o semnificație pozitivă sau negativă. Dacă ești întrebată mereu câte kilograme ai adăugat sau apar foarte multe întrebări invazive poți ajunge să vrei să te ascunzi. „Nu uita că nu ești obligată să răspunzi la toate întrebările pe care le primești. Chiar dacă cei din jurul tău au de obicei cele mai bune intenții este foarte ușor să spună ceva care te deranjează. În cazul în care apare o întrebare incomodă le poți mulțumi pentru grijă și poți răspunde că faci tot ce poți pentru a te adapta. Pune rapid o întrebare despre interlocutor pentru a schimba cursul discuției”, spune dr. Murphy Daley, psihoterapeut. 
Poți evita atenția nedorită și folosind mici trucuri. „Dacă vrei să nu fii mereu în prim plan adu un laptop la fiecare ședință. Când am procedat în acest mod nici nu mai remarcau că sunt însărcinată. M-am simțit din nou în largul meu”, povestește Taryn, o viitoare mămică din Charlotte, Carolina de Nord.

 
5. Trebuie să mergi foarte des la toaletă

Nu te mira dacă vei avea nevoie să urinezi din nou deși tocmai ai ieșit de la toaletă. Se va întâmpla foarte des, fiind recomandat să te apleci în față când urinezi pentru a goli complet vezica urinară. Pentru a evita comentarille sau atenția asupra drumurilor dese spre toaletă poți combina această necesitate cu alte lucruri pe care le ai de făcut, de exemplu printarea documentelor, scanarea lor sau întâlnirile cu alți colegi.
 
Serviciul si sarcina 

 
6. Ai dureri de spate

Durerile de spate sunt problema semnalată cel mai frecvent de viitoarele mame. Pentru a reduce disconfortul este recomandat să ridici mai sus un picior (numai unul). „Pune un picior pe un scaun sau un suport special pentru a-ți modifica poziția. Contează foarte mult ca un genunchi să fie mai sus decât șoldurile. De asemenea, mergi 5 minute după fiecare oră în care ai stat jos”, spune dr. Riciotti.

 
7. Îți este teamă că vei intra în travaliu

Acest gând este extrem de stresant și multe femei se tem că vor naște la serviciu. „Teama de a naște la birou este o sursă de anxietate pentru multe femei însărcinate, dar se întâmplă extrem de rar. Chiar dacă se declanșează contracțiile, va dura destul de mult până la momentul nașterii și cu siguranță vei ajunge la spital la timp”, spune dr. Greenfield.
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro