Bucataria chinezeasca, un "joc" de culori si arome...
Mancaruri / 14.10.2008

Mod de preparare

Stiai ca mancarea chinezeasca poate satisface orice moft (culinar) ti-ar trece prin minte?

"Gastronomic" vorbind, nu exista gust pe care maestrii bucatari din China sa nu-l obtina; fie ca papilele tale gustative doresc sa simta acru, dulce, picant sau amar, delicioasele preparate chinezesti iti vor transforma dorintele in realitate.

Bucataria chinezeasca este recunoscuta si apreciata de catre cunoscatori drept una dintre cele mai complexe si delicioase bucatarii din lume. Cu atat mai mult cu cat peste o treime din populatia lumii consuma mancare chinezeasca zilnic, potrivit Chinesefood-recipes.com. Acest procent nu se refera numai la persoane de origine chineza; foarte multe persoane de natii diferite au devenit fidele mancarurilor chinezesti.

China, tara cu cea mai mare populatie a lumii, ne-a fascinat dintotdeauna prin cultura, exotism si contraste. Foarte putine natiuni au daruit atat de multe lumii intregi asa cum a facut-o China. Ea este patria dragonilor, a festivitatilor exuberante, a economiei prospere, a medicinei alternative, dar si a celor mai longevivi oameni de pe Glob.

Acestia nu au facut niciodata un secret din faptul ca o alimentatie sanatoasa, pusa in valoare de retete apetisante, este cheia unei sanatati de fier, "pana la adanci batraneti", dupa cum spune basmul.

Tipic bucatariei asiatice, combinatia dintre dulce, acru, picant sau amar, dar si coloritul ingredientelor folosite, va transforma gatitul sau degustatul intr-o experienta culinara de neuitat. Cu toate acestea, culoarea, combinatiile inedite sau aroma nu submineaza in niciun fel proprietatile nutritionale ale mancarurilor cu specific chinezesc.

Dimpotriva - maestrii chinezi in arta gatitului au grija sa pregateasca retete care respecta nevoile nutritionale ale organismului, utilizand o varietate de legume, fructe, tipuri de carne sau condimente. Acestea furnizeaza vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului uman, desfatand, in acelasi timp, papilele gustative.

In plus, majoritatea mancarurilor sau deserturilor chinezesti se bazeaza pe metode ale gatitului care implica mai mult coacere si fierbere, decat prajire. Poti incerca si tu specialitatile chinezesti chiar in propria bucatarie - nu-ti va lua prea mult timp sa le pregatesti, iar rezultatele vor fi apreciate de familie si prieteni, deopotriva.

  • Dora456, luni, 15.12.2014 16:17
    Reteta

    Ma bucura foarte mult ca bucataria asiatica a luat amploare, eu sunt fan de multa vreme si pana de curand nu prea gaseam retete pe la noi. Am incercat de curand paste facute la wok cu creveti si sunt gustoase de te lingi pe degete ) Ca ingredient aveti nevoie de 3-4 bucati praz, 1 catel usturoi mare, 2 dovlecei mici, 20 creveti decorticati de marime medie, sucul unei 1/2 lamai, 500ml apa (sau supa), paste de orez si un mix de legume asiatice. Va recomand sa incercati pastele de orez si mixul de legume Shan Shi, se gasesc in Cora si sunt foarte aromate si usor de preparat.Prazul, usturoiul si dovleceii se taie in bucati mici, se amesteca cu mixul de legume Shan Shi si se adauga in wok cu putin ulei. Apoi se adauga si crevetii, se prajesc si se sting cu suc de lamaie. La final se adauga pastele wok fara a le fierbe inainte, impreuna cu 500ml apa (sau supa) si se lasa la fiert la foc mediu pentru inca 5 minute. Si gata! Eu am mai pus si un sos tailandez de la shan shi, care i-a dat iuteala, dar asta e dupa gustul fiecaruia. Spor la gatit!

  • serbanoiu denisa, luni, 16.02.2009 14:05
    pui la placa fierbinte

    va rog daca se poate sa-mi trimiteti reteta de pui la placa firebinte .Am mancat la un restaurant chinezesc ,pui la placa fierbinte,rata la placa fierbinte ,berbecut la placa fierbine si mi-au placut forte mult.Am incercat sa gasesc reteta pe internet dar nu am reusit . va multumesc! Denisa Serbanoiu

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro