9 lucruri surprinzătoare pe care le pierzi când spui "Îmi pare rău"
Psihologie · Autocunoastere / 15.12.2016

Clasicul "Îmi pare rău" ar trebui să fie folosit rar într-o conversație. Se presupune că te transformă într-o persoană umilă, oarecum vulnerabilă și nu ar trebui să fie o experiență distractivă.

Dar aceste cuvinte puternice sunt folosite de multe ori și fără a ține cont de adevăratul sens, precum: "Îmi pare rău, dar mă calci pe picior." sau "Îmi pare rău, tu ești Andreea?"

Tu știi ce pierzi atunci când spui prea des "Îmi pare rău"? Iată câteva indicii!


1. Încrederea în sine


Să spunem că ai o prezentare la birou căreia te-ai dedicat 100%. În momentul în care începi prezentarea cu scuze, îți vei pierde încrederea în sine, iar prezentarea nu va mai ieși la fel precum îți doreai.

2. Asigurarea


Ai fost implicată într-un accident de mașină, iar în momentul în care sosesc autoritățile îți ceri scuze. Chiar dacă ai impresia că ești vinovată, trebuie să iei în calcul toate variabilele care au dus la producerea accidentului și să lași experții să constate concluziile. Iar dacă știi nu ești vinovată și îți ceri scuze, s-ar putea să pari vinovată și să ajungi să-ți pierzi asigurarea.

3. Credibilitatea


Când îți ceri scuze prea des, s-ar putea să îți pierzi credibilitatea. Oamenii se vor aștepta la mai multe de la tine, crezând că este vina ta mereu.

4. Respectul


Părerile repetate de rău pot denatura felul în care te privesc ceilalți. Dacă ai sta la coadă la magazin și cineva s-ar băga în fața ta, ar trebui să îi spui să stea la coadă la fel ca toate celelalte persoane. Dar dacă începi conversația cu scuze, s-ar putea să-și piardă respectul pentru tine.

5. Stima de sine


Folosirea incorectă a acestei expresii poate duce la pierderea stimei de sine. Să spunem că ești la o petrecere și două persoane care au consumat mai multe băuturi se ciocnesc de tine și varsă băuturile pe rochia ta. Cu toate că este vina lor, scuzele tale ar face lucrurile confuze pentru toată lumea. Și în multe alte cazuri, se poate să crezi că ai greșit, chiar când nu ai făcut nimic.

6. Relațiile de prietenie sau romantice


Comunicarea este cheia unei relații de succes. Dar când ești obișnuită să spui "Îmi pare rău" fără a-ți părea rău, ca mijloc pentru a evita discuțiile și a îngropa problemele, există mari șanse să îți pierzi prietenii.

7. Identitatea


Îți poți pierde identitatea puțin câte puțin, de fiecare dată când îți ceri scuze inutil. Scuzele îți pot micșora încrederea în sine, iar ideile care ți se păreau demne de discutat vor dispărea în favoarea punctelor de vedere ale altor persoane.

8. Farmecul


Trăsăturile tale de personalitate și farmecul personal sunt lucrurile care îi atrag pe ceilalți. Dar în momentul în care îți ceri scuze prea des, pari nesigură și neatractivă.

9. O bună primă impresie


De multe ori, prima impresie este cea mai importantă. Având în vedere faptul că lumea este condusă de structuri sociale, relațiile de prietenie pe care le facem sunt importante. În momentul în care îți ceri scuze prea des la o primă întâlnire, s-ar putea să afectezi felul în care ești privită.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro