Atacurile de panică și anxietatea corelate cu deficiențele de vitamine într-un nou studiu
Psihologie · Autocunoastere / 12.12.2018

Din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu anxietatea în fiecare an, iar oamenii de știință și cercetătorii își dedică timpul în încercarea de a înțelege mai bine această afecțiune.

Încă este oarecum neclar de ce apar aceste probleme. Iată care ar putea fi corelația dintre atacurile de panică și anxietate și deficiențele de vitamine!

Atacurile de panică și anxietatea au fost corelate cu deficitul de vitamine din organism într-un nou studiu


Caracterizate de sentimente de nervozitate și neliniște, ritm cardiac crescut, hiperventilație, transpirație, tremurături, dificultăți de concentrare și îngrijorare necontrolată, aceste afecțiuni au capacitatea de a-ți influența fiecare aspect al vieții. Există multe teorii cu privire la cauza principală a acestor afecțiuni, inclusiv genetica, factorii de mediu, chimia creierului sau alți factori și / sau afecțiuni medicale. Cu toate acestea, nu a fost nimic dovedit definitiv. În schimb, comunitatea științifică explorează mai departe aceste studii în speranța găsirii unui răspuns. 

Un studiu restrâns din Japonia ar putea oferi o perspectivă importantă asupra legăturii dintre deficiențele nutriționale și sănătatea mintală, arătând că nivelurile scăzute de vitamina B6 și fier pot declanșa modificările chimice din creier responsabile pentru atacurile de panică, hiperventilație și alte forme de anxietate. 

Echipa de cercetători a analizat nivelurile nutriționale ale 21 de participanți cu un nivel diferit de anxietate, atacuri de panică și episoade de hiperventilație. În timp ce unele persoane au experimentat atacuri de panică minore, care au putut fi controlate la domiciliu, altele au fost destul de severe și au avut ca rezultat o vizită de urgență la spital. Oamenii de știință au testat apoi participanții pentru o serie de deficiențe sau anomalii nutriționale diferite, în speranța de a identifica un model. În același timp, au efectuat un set similar de teste pe un grup de control de 20 de persoane sănătoase, comparând rezultatele. 

Datele au arătat că persoanele care au experimentat anxietate au avut și un nivel mai scăzut de B6 și de fier decât cele din grupul sănătos. De ce este acest lucru important? Una dintre cele mai acceptate teorii cu privire la dezvoltarea anxietății este aceea că este cauzată de un dezechilibru chimic în creier, serotonina fiind văzută ca un jucător-cheie. Acest lucru se datorează faptului că serotonina este unul dintre hormonii fericirii, responsabilă pentru declanșarea centrelor de recompense și plăcere din creier. 

Serotonina este sintetizată din aminoacidul triptofan, iar fierul și vitamina B6 joacă un rol important în acest proces. Prin urmare, absența acestor substanțe nutritive poate determina, în cele din urmă, o scădere a nivelului de serotonină. De fapt, multe dintre medicamentele antidepresive din prezent lucrează pe baza aceleiași teorii - creșterea nivelului de serotonină pentru a reglementa sănătatea mintală.

Autorii studiului au scris că aceste rezultate sugerează că o concentrație serică scăzută de vitamina B6 și fier este implicată în atacurile de panică și hiperventilație. Sunt necesare studii suplimentare pentru a clarifica mecanismele implicate. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro