Ce înseamnă complexul lui Oedip pe înțelesul tuturor?
În timp ce fetițele au nevoie de fi dominate și apreciate de tatăl lor, băiețeii au nevoie să-și domine mama. Vor s-o aibă numai pentru ei și pentru nevoile lor. Astfel că fiecare băiețel își adoră mama, iar fiecare fetiță visează să se "căsătorească cu tati".
Ce se întâmplă dacă apare un dezechilibru în fantezia oedipiană din copilărie?
Am stabilit că băiețelul își adoră mama, însă învață ulterior că relația lor este imposibilă. De aici rezultă copilul neputincios în fața iubirii. O experiență cu greutate pentru o ființă care are nevoia constantă de a se simți puternică, nu-i așa?
1. Ce probleme poți avea dacă mama ta a fost distantă?
Există posibilitatea ca acum să porți o rană de respingere sau de abandon, astfel că poți deveni cu ușurință gelos, posesiv sau din contră, fugar. Dacă nu-ți poți asuma un angajament față de o femeie, poate ar fi bine să-ți pui întrebarea asta. Cum a fost relația cu mama ta?
2. Ce probleme poți avea dacă mama ta a fost prea ocupată?
Dacă ți-a lipsit prezența și implicarea ei, la maturitate există posiblitatea să cauți genul ăsta de femeie. Așa cum spuneam și în cazul fetițelor, atunci când părintele de sex opus te neglijează folosind scuza că trebuie să muncească mai mult pentru a face bani, există posibilitatea să accepți și să nu te mai gândești la asta. Însă dacă te-ai pune în pielea băiețelului care trebuia să înțeleagă că mami nu e lângă el pentru că trebuie să facă bani, ți-ai aminti că a fost o suferință pe care ai învățat să o accepți. Și pentru că la maturitate o consideri o normalitate, îți vei dori o femeie independentă, dar în același timp, o astfel de relație te va lăsa fără energie. Paradoxal, nu? Te va lăsa fără energie pentru că de fiecare dată când femeia nu va fi lângă tine, vei simți aceeași mâhnire ca în copilărie.
3. Ce probleme poți avea dacă mama ta nu ți-a spus că te iubește?
Dacă mama ta nu a fost suficient de tandră cu tine, nu ți-a spus că te iubește sau pur și simplu nu și-a manifestat afecțiunea în niciun fel cu tine, mai târziu există posibilitatea să cauți femei care vor fi la fel de reci. Dacă nu conștientizezi la maturitate că nu acesta este comportamentul de care ai nevoie, nu vei fi fericit niciodată. Pentru că nevoia de a fi iubit și apreciat rămâne, iar modelul acesta de femeie nu va putea niciodată să-ți satisfacă această nevoie. Nu crezi?
4. Ce probleme poți avea dacă ai rămas în continuare "băiatul mamei"?
Atât în cazul fetițelor, cât și în cazul băieților, părintele de sex opus trebuie să știe să definească o limită clară în relația lor. Iar limita aceasta nu înseamnă decât că părintele trebuie să rămână un exemplu pozitiv pentru copil, ori "băiatul mamei" este copilul care încă are nevoie de atenția excesivă a mamei. Chiar dacă acesta are acum mai mult de 25 de ani. Pare paradoxal, nu? Însă cum poți avea o relație cu o femeie diferită de mama ta, dacă încă ai nevoie de atenția și aprecierea ei?
5. Ce probleme poți avea dacă mama ta te-a umilit?
Umilința apare atunci când mama își lovește băiețelul, când îi spune că nu e bun de nimic sau când îl pedepsește. Din orice tip de abuz se poate instala sentimentul de umilință. De aici apare sentimentul de neputință, dar și nevoia de putere. La maturitate, un bărbat care a fost umilit de mama lui poate dezvolta tendințe sado-masochiste sau un comportament agresiv față de parteneră. Vezi tu, am spus și repet. Posibilitățile și efectele lor pot fi multiple. Poate ar fi bine să te întrebi ce ți-a lipsit sau ce ți-ai fi dorit să fie altfel. Stai la masă cu părinții tăi și rezolvați-vă problemele. Dacă poți. Dacă nu, iartă-i. Și iartă-te și pe tine. Nu ești vinovat pentru ce ți-a lipsit. Și dacă ți-e greu să identifici problemele și soluțiile, du-te cu încredere la un psiholog. Cu drag,Cosmina Tudosă ( Follow )