Călătoriile pe termen lung sunt mai utile decât vacanțele scurte?
Psihologie · Autocunoastere / 18.08.2019

Nu știi sigur dacă ar trebui să alegi călătoriile pe termen lung în locul escapadelor de weekend sau al vacanțelor de 1-2 săptămâni? Află care sunt argumentele pro și contra călătoriilor lungi, dincolo de stresul evident legat de costuri și necesitatea de a accepta să stai în locații mai puțin luxoase.

Dacă simți nevoia să călătorești un timp mai îndelungat și să-ți depășești zona de confort nu lăsa grijile legate de bani să te copleșească și să te îndepărteze de visul tău. Din moment ce îți dorești să te poți plasa într-un context cu totul diferit merită să faci acest sacrificiu și să vezi în detaliu o țară pe care nu o poți explora atent doar într-un weekend sau în 10 zile de concediu.

 
Iată ce beneficii îți aduc călătoriile pe termen lung:

 
1. Integrarea la nivel cultural și în comunitatea locală

Reprezintă o metodă foarte eficientă de a observa cultura și obiceiurile și nu poți realiza acest lucru decât dacă stai într-un anumit loc cel puțin 3 săptămâni. Te vei simți foarte bine dacă vei ajunge să fii recunoscut în cafenele, iar localnicii te vor saluta pe stradă.

 
2. Libertatea de a te exprima așa cum simți

Este foarte plăcut să poți face ce vrei, cum vrei și la orice oră preferi. Această libertate ți s-ar putea părea ciudată la început pentru că mintea ta va fi încă direcționată spre orarul zilei de lucru, dar treptat vei învăța să folosești timpul liber pentru tine și vei vedea cât de mult valorează.

 
3. Poți aduna informații și experiențe pentru toată viața

Lucrurile pe care le vei vedea și experiențele prin care vei trece pot fi scrise sau fotografiate și le vei păstra într-un jurnal sau blog, împărtășindu-le cu prietenii și familia. Vei avea amintiri speciale și ai putea chiar să transformi călătoriile într-o meserie, finanțându-ți astfel drumețiile și obiectivele pe care ți le-ai fixat.

 
4. Poți vedea mai multe obiective turistice dintr-o anumită țară

Când petreci puține zile într-o locație vei fi obligat să te limitezi la anumite atracții turistice, iar zona pe care o vei explora nu va fi foarte întinsă. Dacă stai mai mult vei putea vedea și locuri mai puțin populare, dar care, poate, te vor atrage mai mult.

 
5. Îți vei reduce costurile dacă alegi să stai cu o familie din orașul sau satul respectiv

Caută online toate variantele de cazare în timp ce-ți planifici călătoria. Poți închiria o cameră din casa unei familii, poți locui în casa unei familii care este plecată timp de câteva luni și vei fi și plătit pentru a face curat și a aranja locuința sau poți opta să ai grijă de animalele de companie ale celor care locuiesc în zonă pentru a-ți acoperi costurile de cazare.

 
Călătoriile pe termen lung pot avea și dezavantaje:

 
1. Vei avea un stil de viață asemănător cu al unui student

În niciun caz nu vei locui în condiții de lux și nici nu vei purta cele mai stilate haine pentru că majoritatea fondurilor vor fi necesare pentru cheltuielile legate de cazare și mâncare.

 
2. Va fi greu să-ți găsești de lucru

Poate că ocazional poți face curățenie în mai multe case, poți plimba animalele sau poți scrie articole, dar nu va fi deloc ușor. Vei avea nevoie de perseverență pentru a reuși.

 
3. Vei fi departe de persoanele dragi

Este unul dintre inconvenientele cele mai importante, care te-ar putea face inclusiv să-ți scurtezi călătoria. Cu toate acestea, nu ai de ce să te simți izolat pentru că poți realiza apeluri video cu prietenii și familia folosind comunicarea online.

 
4. Nu vei putea călători rapid

Când mergi într-o vacanță scurtă probabil că alegi avionul pentru a nu petrece mult timp pe drum, dar dacă ai un buget redus, care se diminuează pe zi ce trece, vei fi nevoit să alegi autobuzul sau trenul și să ajungi mai lent unde vrei. Totuși, vei avea ocazia să observi peisajul și să-ți faci prieteni pe drum, așa că este posibil să nu-ți pară rău că nu poți zbura cu avionul.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro