Ce se întâmplă dacă nu te uiți în oglindă o săptămână?
Femeile verifică felul în care arată în oglindă de cel puțin 6 ori pe zi, iar în majoritatea cazurilor imaginea reflectată nu le face mai optimiste, ci le alimentează pesimismul și nesiguranța.
Precis te-ai uitat cel puțin o dată în oglindă astăzi, probabil de mai multe ori, fără să fie necesar pentru a realiza o anumită acțiune, ci mai degrabă ca un gest reflex.
Impactul imaginii din oglindă
Da, ești tu și poate ți se pare că nu contează de câte ori te uiți în oglindă pentru că te vei descoperi tot pe tine. Problemele apar în momentul în care aceste priviri devin un motiv pentru a inspecta mărimea porilor, noile riduri apărute, cearcănele sau urmele de oboseală. Nu lăsa ceea ce vezi să te întoarcă împotriva ta și nici nu începe să crezi că nu arăți bine din cauza imperfecțiunilor.
Potrivit specialiștilor, în 88% dintre cazurile în care femeile se privesc în oglindă nu sunt mulțumite de ceea ce văd pentru că se focalizează pe aspectele negative. Dar cum ar fi dacă ai renunța să verifici cum arăți după fiecare oră care a trecut, în pauzele pe care ți le iei, când te scoli și când te culci la finalul zilei? Oare s-ar schimba relația pe care o ai cu tine însăți și felul în care vorbești despre tine și te prezinți în fața celorlalți?
Provocare: o săptămână fără oglindă
Explorarea acestei opțiuni este similară cu dietele care elimină temporar anumite alimente. Va fi esențial să ții un jurnal în cele 7 zile pentru a-ți nota gândurile și ce vei învăța despre tine.
Iată cum va evolua acest proces:
1. În prima zi
Nu va fi foarte greu să eviți oglinda pentru că de-abia începi această provocare, dar este posibil să fii extrem de atentă pentru a evita să te uiți în vitrine sau geamuri pentru a te vedea. De îndată ce te scoli bea puțină apă, iar în cadrul rutinei de îngrijire nu privi deloc în oglindă, dar aplică aceleași produse de hidratare și ai grijă inclusiv de zâmbetul tău. Participantele la acest experiment au raportat adesea că li se pare foarte amuzant să evite un pas care li se părea complet natural în cadrul rutinei zilnice.
2. Imaginea reflectată peste tot
Pe măsură ce îți respecți programul obișnuit vei deveni conștientă că ești înconjurată de suprafețe în care te poți vedea, pe care nu le-ai remarcat până acum. Chiar și ușile cu geam te pot face să te gândești la imperfecțiuni. Această provocare te va face să percepi diferit postările de pe Instagram sau de pe alte rețele de socializare pentru că vei vedea peste tot chipuri aparent perfecte fără să le poți compara cu tine. Evoluția va fi una pozitivă deoarece de multe ori există tendința de a te simți prost chiar dacă realizezi că imaginile pe care le vezi nu sunt întotdeauna naturale.
3. Dificultăți neașteptate
Femeile care au trecut prin această provocare spun că le-au lipsit selfie-urile sau apelurile video la început, dar că au realizat cât de importantă este intimitatea, remarcând lipsa stresului creată de evitarea vizualizării propriului chip.
4. Accentul pe grija față de propria persoană
În primele zile ai putea fi ușor dezorientată pentru că nu te vezi în timp ce te speli pe dinți sau nu știi exact unde ai aplicat crema de față, dar după aceea vei constata că aceste mișcări simple sunt mult mai relaxante când nu te uiți constant în oglindă. Potrivit specialiștilor, celelalte simțuri vor fi amplificate ca urmare a reducerii accentului excesiv pe cel vizual. Vei realiza cât de plăcut este să folosești geluri, seruri, uleiuri faciale sau diferite măști, iar aromele lor diferite te vor revigora intens.
5. Starea de mindfulness
Această provocare favorizează atingerea stării de mindfulness. Exercițiile de meditație și cele de yoga vor deveni mult mai eficiente pentru că nu te vei gândi constant la felul în care arăți, ci vei urmări doar să te relaxezi și să neutralizezi gândurile negative. Este ocazia ideală de a-ți permite să fii vulnerabilă fără să te critici.
Ce vei învăța despre tine
Pauza de la privitul în oglindă îți va da un sentiment de relaxare similar cu cel obținut în urma exercițiilor de meditație. Există foarte multe momente când te uiți la tine fără să-ți dai seama, dar după această săptămână vei realiza că este un obicei stresant, care favorizează autocritica.
Este adevărat că oglinda te va ajuta să-ți rafinezi stilul sau să-ți modifici aspectul așa cum îți dorești, dar este nevoie de realizarea unui echilibru pentru a evita stresul. Pauza temporară de la oglindă este o oportunitate de a fi mai aproape de propria persoană, de a-ți reaminti ce îți place și ce lucruri te motivează să mergi mai departe.