Cum recunoști o persoană care suferă de Sindromul Impostorului
Psihologie · Autocunoastere / 20.12.2017

Sindromul Impostorului este un diagnostic oficial, însă mulți terapeuți au tratat o persoană care suferă de așa ceva.

Unele studii estimează că 70% din populație a avut la un moment dat sau altul sindromul impostorului. Acest lucru înseamnă că cei mai mulți oameni nu știu că suferă de această afecțiune și cred că nu sunt suficient de buni pentru a-și face treaba.

Trăsături pe care le are o persoană care suferă de Sindromul Impostorului

1. Crede că șeful și colegii o supraestimează

Studiile arată că persoanele cu sindromul impostorului se tem că nu vor putea să atingă așteptările altor oameni. Se simt ca niște impostori, care exagerează așteptările și subestimează capacitatea lor de a se descurca. Ajung să creadă că șefii lor nu știu că nu au calificarea necesară pentru a face anumite sarcini.


2. Creează un ciclu de perpetuare a îndoielii de sine

Deși realizările îi ajută pe oameni să se simtă mai bine, succesul duce la creșterea îndoielii de sine în cazul persoanelor cu sindromul impostorului. Cu fiecare nouă realizare, teama de a fi decoperit crește. Noi niveluri ale realizărilor îi fac să creadă că trebuie să facă mai multe eforturi pentru a menține șarada.

3. Se autosabotează

Persoanele cu sindromul impostorului au o mare frică de eșec. Dar, în același timp, sunt înspăimântate de succes. Acestea își doresc să-și dovedească valoarea, dar se tem că nu merită un nivel ridicat al succesului. Studiile au constatat că această luptă internă constantă duce la autosabotare, lucru care împiedică atingerea potențialului adevărat.


4. Nu e mulțumită la muncă

Persoanele cu sindromul acesta nu obțin satisfacție din munca pe care o fac. Cu toate acestea, este puțin probabil ca acestea să depună eforturi pentru mobilitatea ascendentă. În schimb, cercetătorii au descoperit că aceste persoane stagnează, deoarece nu cred că pot face mai bine.

5. Evită să ceară salarii mai mari

Sunt mici șansele ca o persoană care suferă de acest sindrom să solicite o mărire de salariu. Din cauza faptului că nu se consideră competentă, nu crede că merită mai mulți bani. Își reduce în mod continuu contribuțiile.


6. Lucrează din greu

Într-un efort de a-și scădea anxietatea față de inadvertențele sale, un om cu sindromul impostorului tinde să muncească cu adevărat. Acesta stabilește standarde înalte pentru el și încearcă să le atingă. Dar, indiferent de validarea pe care o primește din partea colegilor, clienților sau șefilor, nu se simte niciodată competent.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro