Cum să te adaptezi cel mai ușor unei situații de criză
Psihologie · Autocunoastere / 28.05.2017

Pregătirea pentru neprevăzut și suprize neplăcute ar trebui să facă parte din educația oricui, aidoma procedurilor în caz de cutremur.

Toate companiile mari au manualul managementului de criză. Dacă ai parcurge anticipativ câteva situații de genul acesta, ai putea să prevezi cum vei reacționa în diverse cazuri. Deci, practic, îți trebuie un manual și ție!
 
Se pare că sursa cea mai la îndemână pentru toleranță este punerea în perspectivă a lucrurilor. Și este o resursă proprie și personală, la care poți apela oricând și pe care o poți pune la muncă în favoarea ta. Îți trebuie numai puțină flexibilitate și deschidere. 
 
Reacțiile noastre la stres creează felul în care vedem situațiile. Grecii antici susțineau că omul este deranjat nu de ce i se întâmplă, ci de felul în care vede lucrurile. Înainte să crezi că este vorba despre a nega realitatea sau a te minți, urmărește firul acestui argument: realitatea este și va fi mereu un produs subiectiv al sufletului nostru. Tot ceea ce știm, am aflat din diverse surse și în diverse moduri. Tot ceea ce percepem este “notat“ în conștiința noastră. Da, crize se întâmplă cu adevărat, însă semnificația lor și felul în care ne afectează sunt în relație cu felul în care interpretăm noi cele petrecute, iar de interpretarea noastră depinde realitatea.
 
Dacă știi lucrurile acestea despre tine, cel mai benefic este să pleci de la un sistem de raportare care să elimine emoțiile negative și să le alimenteze pe cele pozitive.
 

E util să te întrebi: cum e utilă experiența pe care o trăiesc?

Ce poate să însemne? Dacă te antrenezi să gândești așa și să anticipezi ce ți-ai imagina despre diverse situații stresante, te poate ajuta să le înfrunți cu mult mai multă seninătate în cazul în care ele se petrec. Să te pregătești pentru a înfrunta un pericol este jumătate din procesul de a-l și depăși!
 
De pildă, a-ți pierde locul de muncă poate să fie ceva cu adevărat stresant. Te poate demonta, poți avea o stare de spirit neplăcută, te poți simți nesigură din punct de vedere financiar și chiar respinsă. Însă felul în care îți educi sistemul de amortizare a șocurilor poate să te facă să gândești diferit: este un început nou, este șansa de a găsi ceva mai bun, este momentul să îți schimbi viața în mod pozitiv, este o gură de aer. 
 
Odată instalată starea de relaxare, vei avea armele emoționale și psihice necesare pentru a instrumenta mult mai bine problemele cu care te confrunți. Deci antrenează-te să fii optimistă! 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro