Diferența dintre invidie și gelozie
Psihologie · Autocunoastere / 10.02.2018

Gelozia este adesea văzută ca o emoție negativă sau o trăsătură rea. Este, de obicei, sinonimul pentru acțiuni ca răzbunarea sau amărăciunea, mai ales când atrage o anumită energie în viața cuiva.

Gelozia ne face să luăm decizii pe care le regretăm mai târziu în viață sau ne transformă în persoane reci și amare. Dar există și momente în care un sentiment de invidie te poate schimba. Această dorința de a ne dori ceva ce nu putem avea poate să ne determine să obținem ceea ce vrem. Deci putem să privim diferit gelozia? Poate fi un lucru bun prezența invidiei în viața ta? Ar putea sentimentele de invidie și gelozie fi folosite în avantajul nostru?

Cum poți diferenția invidia de gelozie?


Gelozia este o emoție naturală, însă a fost condamnată în toată lumea de-a lungul istoriei. Aceasta tinde să fie percepută ca având o încărcătură negativă, cu tendințe distructive îndreptate către alți oameni sau propria persoană. În timp ce energia negativă poate ieși din invidie, poate fi și baza pentru construcție și motivare. Micile gelozii pot ține o relație sănătoasă sau ne pot inspira să fim mai atenți la acțiunile noastre.

Dar de ce avem nevoie de aceste emoții? Gelozia se referă în primul rând la reacția noastră la pierderi. Când ești atașat emoțional de ceva sau cineva și ți se ia sau ești amenințat că ți se ia acel lucru, reacția este una de furie și tristețe.

Invidia se concentrează la ceea ce nu ai. Este posibil să vezi o persoană cu un lucru pe care ți-l dorești și să invidiezi persoana respectivă. Suma invidiei pe care o simți este relativă în comparație cu inechitatea pe care o simți în legătură cu situația, iar această energie negativă este adesea îndreptată proporțional către persoana în cauză. Apoi pot apărea sentimente de inferioritate, iar rezultatul este reprezentat de o justificare a situației prezente în locul motivației pentru a obține mai multe.

Invidia își are rădăcinile în frică. Este frica de a te simți slab, fără putere. Agențiile de publicitate cunosc aceste lucruri și folosesc invidia ascunsă în subconștient pentru a ne face să concurăm cu ceilalți și să ne cheltuim banii pentru a ține pasul cu diferiți oameni. Invidia este o trăsătură care stă la baza vieții sociale a oamenilor și apare de îndată ce două persoane devin capabile de o comparație reciprocă. Negativitatea din jurul invidiei se naște din comparații care devin mai puternice în cadrul unei societăți apropiate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro