Gândul constant la performanțe îți schimbă percepția de sine
Psihologie · Autocunoastere / 02.09.2019

Trăim într-o societate axată pe diferite categorii de performanțe. Indiferent de vârstă există clasificări, premii, competiții. Rezultatele pe care le avem la școală, la serviciu, pe terenul de sport sau în viață în general afectează felul în care ne privesc ceilalți, dar mai ales modul în care ne percepem.

În unele cazuri influența focalizării asupra rezultatelor de excepție devine atât de puternică încât asociem un anumit set de performanțe cu propria persoană și nu putem privi în afara acestei imagini create progresiv. Având în vedere acest context, cercetătorii consideră că este necesar să se recunoască și să se înțeleagă mai bine personalitățile bazate pe performanțe.

 
De ce ne construim identitatea în jurul performanțelor?

O identitate focalizată pe rezultate se manifestă nu numai în momentul în care o persoană conștientizează că excelează sau că nu se pricepe deloc la o anumită activitate, dar și când simte că dacă nu și-ar menține rezultatele excelente într-un anumit domeniu ar pierde ceva esențial din propriul fel de a fi.
Astfel, nu este atât de simplu să explici cine ești pentru că vei da naștere multor întrebări legate de locul tău în lume, scopul și posibilitățile pe care le ai. Nu toate persoanele își vor construi o identitate bazată pe performanțe, însă cu toții suntem candidați potențiali. Acest lucru se datorează faptului că trăim într-un mediu în care ni se repetă constant că rezultatele foarte bune sunt esențiale pentru fericire și mulțumire, iar aceste idei depășesc sfera profesională, integrându-se în toate activitățile desfășurate.
În cadrul unui chestionar realizat în 2019 care a vizat 80.000 de persoane peste 65% dintre participanți au afirmat că performanțele și succesul recunoscut de ceilalți sunt lucruri esențiale pentru ei. Indiferent dacă este vorba despre gătit, construcții, activități artistice sau întâlniri, persoanele care sunt în ipostaza de „câștigători” devin mai interesante și carismatice.

 
Flexibilitatea ar putea însemna modificarea personalității în funcție de realizări

Ideea că o persoană poate merge atât de departe încât să ajungă să se identifice cu rezultatele bune la nivel psihologic nu a fost studiată foarte detaliat până acum, dar cercetătorii consideră că identitățile create prin intermediul performanțelor ocupă o proporție din ce în ce mai ridicată în totalul trăsăturilor care compun personalitatea unui individ.

 
De ce contează această schimbare a percepției?

Cel mai adesea există tendința de a atribui o conotație pozitivă unei identități bazate pe rezultate. Admirația, uneori chiar invidia, se îndreaptă frecvent spre persoanele care sunt convinse că pot depăși orice obstacol. Într-adevăr, există multe consecințe pozitive pentru persoanele care lasă rezultatele să le direcționeze felul de a fi.
În momentul în care te consideri foarte competitiv într-un anumit domeniu vei avea mai multă încredere în tine și nu vei fi ușor de intimidat. O astfel de identitate îți va asigura un grad ridicat de protecție în situațiile în care ai rezultate mai puțin bune sau când nu reușești să obții tot ce vrei. Dacă tu și cei din jurul tău sunteți convinși că ai cele mai bune aptitudini, orice perioadă în care nu ajungi la performanțele dorite va fi considerată o excepție temporară.

 
Identitatea bazată pe performanțe elimină „sindromul impostorului”

Acest sindrom se manifestă în momentul în care ai tendința de a-ți subestima propriile calități și aptitudini și crezi că orice reușită este doar o întâmplare și că nu meriți să fii într-o poziție importantă sau cu un grad ridicat de responsabilitate. Dacă ai siguranța că ești cel mai bun nu vei ezita să te bucuri de fiecare succes și să găsești noi oportunități.

 
Există și o parte negativă

O identitate creată în baza rezultatelor excepționale poate face o persoană să creadă că nu mai are nimic de îmbunătățit sau de învățat, ceea ce i-ar putea frâna progresul. Încrederea excesivă în propriile abilități poate produce în cele din urmă eșecuri pentru că va apărea confruntarea cu persoanele care învață tot timpul lucruri noi și realizează că schimbarea trebuie integrată în fiecare succes.
Certitudinea deplină că ești cel mai bun te poate împiedica să asculți criticile constructive sau să eviți să-ți ajuți colegii, intervenind teama că ierarhia s-ar putea modifica în defavoarea ta. 
Dincolo de aceste considerente există și identitățile definite de performanțele negative, care implică o convingere fermă că nu te pricepi deloc la ceva și că nu vei reuși să te adaptezi. O astfel de atitudine te va sabota și te va face să te îndoiești de tine la fiecare pas.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro