Nu te mai plânge: 4 soluții alternative
Crezi că îți face bine să te plângi când ești supărat sau nervos? Este numai o eliberare temporară, care nu te aduce mai aproape de soluțiile de care ai nevoie. Nu te mai plânge, ci pune în aplicare opțiunile care te ajută să fii din nou optimist.
Este simplu să cedezi în fața emoțiilor negative și să petreci mult timp expunând motivele pentru care ești supărat, dar o asemenea atitudine nu va favoriza identificarea soluțiilor, ci ar putea să te îndepărteze de ele pentru că dedici prea multă energie pentru a povesti totul, în loc să te gândești cum poți rezolva ce s-a întâmplat și care ar trebui să fie următoarea ta mișcare. Nu te plânge ore în șir, ci mai bine creează-ți o strategie pentru a-ți redobândi încrederea în tine. Perseverența și creativtatea te pot ajuta să rezolvi orice problemă, iar obstacolele nu vor părea atât de greu de depășit când devii proactiv.
Iată cum trebuie să te procedezi pentru a te plânge mai rar și a avea succes în orice situație:
1. Caută partea pozitivă a fiecărei întâmplări
Poate că ești blocat în trafic sau nu ești mulțumit de argumentele echipei tale în cadrul unei ședințe, dar de ce să nu vezi și elementele utile din aceste situații? De exemplu, cât timp stai în trafic poți exersa o nouă limbă străină sau poți asculta un videoclip pe care vrei să-l urmărești de ceva timp. În cazul ședințelor nereușite poți discuta cu echipa ta și puteți planifica o ieșire împreună pentru a putea analiza ce ar trebui să îmbunătățiți și cum ar trebui să vă structurați prezentările pe viitor.
„Gândește-te la elementele pozitive sau amuzante din fiecare situație și nu exagera când te superi. Sunt ocazii de a învăța lucruri noi și îți poți recrea rapid starea de relaxare și confort cu puțină voință”, spune dr. Samantha Johnson, psiholog din New York.
2. Meditează
„Chiar și numai 5-10 minute petrecute zilnic în liniște te vor ajuta să te simți mai bine. Respiră adânc și eliberează-ți mintea de gândurile care îți cauzează anxietate sau stres”, recomandă dr. Johnson. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că persoanele care petrec cel puțin 5 minute meditând în fiecare zi au parte de mai multe emoții pozitive față de cele care nu-și rezervă acest mic interval pentru relaxare. Lasă telefonul deoparte când ai câteva minute libere și un motiv pentru a te plânge și încearcă meditația pentru a te revigora și a fi gata de noi provocări.
3. Determină motivul pentru care te simți supărat sau furios
„Plângerile vagi, generale sau incomplete se referă de obicei la probleme care nu au o soluție evidentă. De exemplu, dacă te deranjează că este dezordine în casă poate că problema este, de fapt, că nici copii tăi nu-și mențin camerele ordonate și duc jucăriile în toată casa. Dacă te deranjează cum se poartă șeful tău ar putea fi vorba despre ședințe stabilite la ore târzii, care te fac să pierzi trenul sau autobuzul. Este foarte important să descoperi cauza reală pentru a putea rezolva situația”
, potrivit dr. Lisa Juliano, psiholog.
4. Expune-ți supărarea cu un scop
Efectul terapeutic este mult mai intens dacă ai și un scop când discuți despre lucrurile care te deranjează. Este ideal să le ceri persoanelor care discută cu tine să-ți ofere câteva idei pentru următorul pas, în loc să vă concentrați exclusiv asupra aspectelor care te-au enervat. Starea de mindfulness înseamnă și să trăiești în prezent. În momentul de acum ai trecut de situația problematică și ai nevoie de o soluție pentru a o rezolva și a fi mai aproape de fericire. Stabilește-ți un scop clar când începi o discuție care vizează emoții negative.