7 tactici de distragere a atenției folosite de persoanele care te manipulează
Persoanele care îi manipulează pe ceilalți se pot ascunde sub o fațadă fermecătoare, astfel încât nu vei bănui nimic, deși vei pierde constant orice discuție în contradictoriu și vei ajunge să te îndepărtezi foarte mult de principiile tale. Descoperă cum recunoști metodele toxice folosite pentru distragerea atenției.
Principalul inconvenient legat de contactul cu persoanele toxice este faptul că te manipulează chiar și atunci când îți dau impresia că au cele mai bune intenții și poate fi dificil să privești dincolo de amabilitatea aparentă și cuvintele folosite.
Dacă vrei să-ți păstrezi integritatea va trebuie să înveți să le descifrezi comportamentul, să înțelegi din ce unghi privesc lumea și cum apelează mereu la minciuni pentru a modifica realitatea și a câștiga cât mai multe avantaje, indiferent pe cine rănesc pentru a-și atinge scopurile.
Iată care sunt tacticile prin care îți distrag atenția în timp ce te manipulează în direcția dorită:
1. Eliminarea încrederii în tine
Persoanele toxice te vor trata ca și cum nu ești deloc inteligent sau nu contezi. Este metoda lor favorită de a avea o situație sub control și de a te face să te rușinezi, atât când sunteți doar voi, cât și în public. Vor vorbi cu tine într-un mod care îți va scădea încrederea în tine, te vor subestima și subaprecia. Dacă reușesc să te convingă că nu valorezi prea mult te vor determina să realizezi fără comentarii obiectivele trasate dincolo de voința ta.
2. Modificarea realității
Pentru a te face să depinzi complet de ele persoanele manipulatoare vor schimba felul în care percepi realitatea și vor da o interpretare atât de diferită fiecărui eveniment, încât vei ajunge să te îndoiești de percepțiile și logica pe care le-ai aplicat toată viața. Scopul lor este să-ți dea impresia că nu poți avea un punct de vedere independent, ci trebuie să te ghidezi după ce cred ele că este necesar sau important în fiecare moment. Prin crearea acestei nesiguranțe și slăbiciuni vor fi tot mai aproape de scopurile lor.
3. Schimbarea neașteptată a subiectului
Dacă pare evident că argumentele tale sunt mai bune și că ești aproape de a te impune în cadrul unei discuții persoanele toxice vor evita să-și asume resonsabilitatea pentru propriile acțiuni prin schimbarea bruscă a subiectului, de obicei pentru a evidenția o greșeală pe care ai făcut-o în trecut. În acest mod nu te vor lăsa niciodată să câștigi. Indiferent cât de urât s-au purtat cu tine sau cât de mult te-au făcut să suferi nu își vor cere scuze și nici nu vor recunoaște că au procedat greșit.
4. Atribuirea vinei pentru comportamentul toxic
Este o tehnică la care recurg persoanele experte în manipulare pentru a evita să-și asume responsabilitatea pentru propriile defecte, vicii sau greșeli. De exemplu, ar putea învinovăți partenerul pentru infidelitatea pe care au comis-o spunând că este prea sensibil sau sufocant.
5. Criticile negative
Persoanele toxice nu pot accepta ca și ceilalți să aibă succes sau să se bucure de reușitele lor. Fii sigur că dacă ai o carieră de succes vor face totul pentru a crea impresia că nu depui prea mare efort și că reușești mai degrabă datorită norocului și prietenilor, decât ca urmare a perseverenței și muncii tale susținute. Vor găsi mereu ceva de criticat cu privire la serviciul tău, casa ta sau felul în care arăți.
6. Sarcasmul
Vor face comentarii sarcastice și ostile legate de realizările tale, ținuta pe care ai ales-o, capacitățile tale intelectuale sau persoanele la care ții. La final vor spune că nu era decât o glumă și că nu ai de ce să te superi.
7. Formarea unui triunghi nociv
Uneori persoanele care te manipulează se vor folosi de punctul de vedere al unei alte persoane pentru a-și valida comportamentul față de tine. Este vorba despre o persoană care va colabora cu persoana toxică pentru a-i face rău victimei sau a o convinge că este vinovată de ceva. Când se declanșează această colaborare victima va ajunge în ipostaza de a se apăra constant de acuzațiile aduse, fără succes.