În ce situații nu trebuie să apelezi la mesajele text
Psihologie · Antistres / 27.06.2019

Cariera ta, relațiile personale și profesionale ar putea avea de suferit dacă nu diferențiezi situațiile în care este util să folosești mesajele text de cele în care ar trebui să discuți direct cu persoana în cauză.

Mesajele text nu sunt o soluție universală pentru a elimina interacțiunile directe, ci există momente în care nu este deloc indicat să le trimiți. Situațiile în care este necesară o interacțiune directă nu pot fi salvate printr-un simplu mesaj, iar dacă alegi această variantă ai putea părea nepăsător sau lipsit de respect.

 
Iată când trebuie să eviți mesajele text:

 
1. Când te desparți de partenerul tău

Indiferent dacă a fost vorba despre câteva întâlniri sau dacă ați avut o relație mai lungă, nu este deloc potrivit să-ți iei la revedere printr-un mesaj. Persoana în cauză se va simți foarte rănită și este mult mai bine să dai un telefon pentru a-i arăta respect. 
„Am văzut de multe ori clienți care trimiteau un mesaj lung de despărțire, în loc să vorbească direct cu partenerul. Dacă ați fost apropiați și ați discutat despre un viitor împreună este normal să faci efortul de a suna sau de a discuta direct cu acea persoană. În plus, este o șansă de a clarifica orice neînțelegeri, favorizând chiar o posibilă împăcare”, spune dr. Julie Spira, psiholog.

 
2. Când vrei să anulezi o întâlnire

Poate că ai avut nevoie de mult curaj pentru a accepta să mergi la o întâlnire, dar acum ți se pare că nu a fost o alegere potrivită și vrei să renunți.
„Nu contează dacă este vorba despre prima întâlnire sau dacă te-ai mai văzut deja de câteva ori cu persoana respectivă. Dacă cineva este foarte entuziasmat să te întâlnească, iar tu trimiți un mesaj scurt în care spui că nu poți ajunge va fi un lucru jignitor. Este preferabil să suni pentru a-i explica ce s-a întâmplat. Singura situație în care este acceptabil să trimiți un mesaj text este atunci când te-ai gândit deja la o zi alternativă în care poți ajunge la întâlnire, caz în care nu vei provoca o reacție negativă, fiind vorba mai degrabă despre o reprogramare”
, spune dr. Spira.

 
3. Când trebuie să dai cuiva vești neplăcute

De la pierderea jobului până la accidente sau alte probleme, veștile neplăcute sunt foarte dificil de transmis. În momentul în care trebuie să-i dai cuiva informații care îi vor schimba complet viața și care vor provoca o stare de supărare este bine să te pregătești, iar un mesaj text nu transmite veștile în mod eficient. 
„Cealaltă persoană nu-ți vede expresia feței și nici nu-ți aude vocea și și-ar putea face o impresie greșită despre sentimentele tale. În plus, nu știi ce face acea persoană în momentul respectiv și dacă trebuie să-i dai atunci vestea neplăcută. De exemplu, nu este indicat să transmiți acest tip de informații înaintea unui test, a unui examen sau când urmează o prezentare ori o ședință importantă. Mai bine stabilește o întâlnire într-o locație intimă unde veți putea discuta. Dacă nu este posibil să vă întâlniți stabiliți un interval în care puteți avea o conversație telefonică fără întreruperi”
, recomandă dr. Courtney Geter, psihoterapeut.

 
4. Când trebuie să trimiți informații private

Poate că ai încredere în prieteni și familie și ești sigur că orice informație le dai va rămâne între voi, însă hackerii nu vor avea aceeași integritate. Nu transmite informații private, de exemplu de ordin financiar, printr-un mesaj text. 
„Nu ai cum să știi cine a mai văzut acele informații și este posibil să nu fie șterse complet din mediul online. Înainte de a transmite acest tip de informații întreabă-te ce s-ar întâmpla dacă toată lumea ar vedea ce ai trimis. În cazul în care există un potențial ridicat de consecințe negative renunță la trimiterea mesajului”, spune dr. Geter.

 
5. Când vrei să discuți lucruri grave

Un prieten ți-a împrumutat mașina fără să te întrebe, partenerul tău are un viciu care te deranjează sau un coleg de serviciu nu respectă termenul limită pentru un proiect? Dacă ai probleme complexe și care te supără este mai bine să ai o discuție decât să trimiți un mesaj text. „Nu încerca să discuți un aspect grav prin mesaje penru că ai putea transmite în mod neintenționat un ton și o atitudine diferite de cele reale, agravând problema inițială”, spune dr. Nikki Martinez, psiholog.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro