O privire în mintea unui narcisist
Psihologie · Antistres / 06.05.2019

Adesea auzim termenul de „narcisist” și ne gândim imediat la o persoană dornică de atenție și admirație, cineva atât de marcat de felul în care arată și care se iubește pe sine atât de mult încât nu mai are capacitatea de a iubi și pe altcineva. Oare există și alte aspecte ale acestei mentalități?

Toate persoanele care au fost vreodată în apropierea unui narcisist știu că percepția sa despre sine este cu totul diferită față de ceea ce văd celelalte persoane. Se vede într-o lumină diferită, care îi înfățișează propria persoană drept mai importantă și superioară celorlalți. O astfel de persoană consideră că orice lucru trebuie neapărat să aibă o legătură cu ea pentru că ceilalți nu sunt demni de atenție, respect sau afecțiune. 
Dacă te gândești mai bine vei realiza că este o mentalitate asemănătoare cu cea a copiilor și ar putea fi șocant să vezi o persoană matură comportându-se într-un asemenea mod. Solicitarea constantă a atenției și aprecierii denotă narcisismul și îți arată că nu vei avea parte de afecțiune reciprocă lângă o asemenea persoană. Un narcisist va victimiza toate celelalte persoane care îl înconjoară prin simpla prezență. Comportamentul lui nu se va schimba niciodată, iar dacă ai avut un șef de acest tip sau o relație cu un asemenea partener precis știi că te pot face să te îmbolnăvești și să-ți pierzi echilibrul în plan emoțional.

 
Dar ce se întâmplă în mintea unui narcisist?

 
Iată cum gândește o astfel de persoană:

 
1. Mă iubesc așa cum sunt și știu că mă iubești și tu

De fapt, sunt sigur că toată lumea mă iubește. Nu se pot abține când mă văd.

 
2. Nu trebuie să-mi cer scuze în nicio situație

Trebuie să mă accepți, să mă tolerezi și să mă înțelegi indiferent ce fac sau spun.

 
3. Sunt cel mai bun

Nu mi-am cunoscut egalul până acum, deși bănuiesc că există, poate, persoane la fel de importante.

 
4. Trebuie să-i conduc mereu pe ceilalți și să dețin controlul

Fără mine nu se pot descurca și nu pot face nimic.

 
5. Știu că lumea este plină de reguli și obligații, dar eu nu trebuie să le respect

Toate aceste interdicții sunt pentru persoanele obișnuite. Eu sunt diferit și nu mă încadrez în standardele lor de mediocritate.

 
6. Sunt cu totul deosebit și nu am cum să greșesc

Sunt perfect și trebuie să mă apreciezi. Ești norocos dacă îți acord chiar și câteva secunde.

 
7. Îți voi reaminti tot timpul cât de important sunt

Nu trebuie să uiți că eu sunt în prim plan. Tu ești aici doar pentru că te tolerez și trebuie să fii recunoscător.

 
8. Mă aștept să-mi fi loial în orice situație

Nu aștepta același lucru de la mine. Am lucruri mai bune de făcut decât să te susțin pe tine.

 
9. Te voi critica de fiecare dată când am chef sau când mă plictisesc

Trebuie să înțelegi că fac acest lucru pentru binele tău. Dacă încerci vreodată să mă critici, mai ales în public, mă voi enerva foarte tare și ar fi bine să te ascunzi. Nu voi avea milă de tine.

 
10. Mă aștept să-mi fii recunoscător chiar și pentru lucrurile minore. Trebuie să faci tot ceea ce-ți cer

Nu, nu te manipulez. Pur și simplu știu deja că lucrurile făcute în felul meu ies mereu mai bine.
 
Dacă ai un prieten sau un partener narcisist nu vei fi tratat niciodată ca un egal. Un narcisist nu te poate vedea drept un partener cu drepturi identice, ci te va devaloriza, te va manipula, te va răni și va comite abuzuri de ordin fizic și psihologic. Va face toate aceste lucruri pentru că simte nevoia să aibă controlul și să vadă că are putere asupra ta.
În timp vei ajunge să te obișnuiești cu anxietatea constantă, somnul întrerupt, grijile și sentimentul de inferioritate. Toate aceste sentimente nu sunt decât semne de avertizare care îți indică să te îndepărtezi de persoana respectivă și să mergi pe calea ta spre succes, alături de cei care te susțin și te apreciază cu adevărat.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro