Recunoștința: 5 beneficii pentru sănătate
Psihologie · Antistres / 31.12.2018

Când sosesc sărbătorile regăsim lucrurile care ne fac fericiți și ne concentrăm asupra aspectelor pozitive. Recunoștința din această perioadă te poate ajuta să te simți mai bine tot anul care va urma.

Chiar dacă sărbătorile vin și trec rapid, important este ce amintiri ai, cu cine ai petrecut și starea pe care ți-o dă această perioadă specială din an. Recunoștința este împletită în atmosfera de sărbătoare și nu ai cum să guști din deliciile culinare, să cânți colinde sau să te distrezi la petreceri fără să-ți treacă prin minte cât de norocos ești pentru că poți avea toate aceste experiențe și că ai persoanele importante lângă tine. 
Dacă stresul din restul anului nu ți-a dat un răgaz pentru a analiza care sunt lucrurile care contează cel mai mult pentru tine, acum este momentul să te gândești în tihnă și să-ți amintești pentru ce ești recunoscător și care sunt motivele pentru care nu ai vrea să fii în niciun alt loc din lume decât cu familia ta, sărbătorind în stilul vostru și creând tradiții speciale.
Recunoștința nu este o obligație, ci uneori poate fi fundalul pozitiv din spatele experiențelor obositoare sau al pregătirilor care par interminabile. Te susține în momentele dificile, fiind o resursă nelimitată care te impulsionează să mergi mai departe și să găsești noi motive pentru care merită să faci tot ce poți pentru a fi fericit.

 
Iată ce beneficii are recunoștința pentru sănătate:

 
1. Te ajută să dormi  mai bine

Ce preferi: un somn agitat sau unul liniștit, după care te trezești revigorat a doua zi? Atunci când ești recunoscător poți înlocui anxietatea sau grijile care apar înainte de culcare cu gânduri bune și amintiri care te fac să zâmbești. În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Grant McEwan din Alberta, Canada, s-a constatat că persoanele care fac o listă cu lucrurile pentru care sunt recunoscătoare, înainte de culcare, timp de minimum o săptămână, nu au probleme cu insomnia sau coșmarurile și se scoală foarte rar în timpul nopții. Astfel, focalizarea pe lucrurile care te fac să te simți bine este utilă pentru a neutraliza emoțiile negative și a-ți elibera mintea pentru a putea avea un somn profund și odihnitor.

 
2. Stimulează voința

În cadrul unui experiment realizat de oamenii de știință de la Harvard, participanților li s-au oferit 54 de dolari pe loc sau 80 de dolari după 30 de zile. În timp ce se hotărau care variantă este mai bună li s-a cerut să alcătuiască o listă cu lucrurile pentru care erau recunoscători și să scrie 10 fraze despre o amintire specială pe care o asociau cu recunoștința. Cei care au scris și despre experiența aparte s-au decis în proporție de 98% pentru a lua cei 80 de dolari după o lună, ceea ce demonstrează că recunoștința stimulează gândirea pe termen lung și crearea unui plan util pentru viitor. 

 
3. Reduce stresul

În loc să numeri toate motivele pentru care ești îngrijorat, mai bine gândește-te ce binecuvântări ai în viața ta. Studiile de specialitate au relevat faptul că recunoștința activează producția de serotonină și dopamină, îndepărtând gândurile negative, anxietatea și grijile cronice. Prin restabilirea echilibrului organismului vei reuși să găsești soluții ideale chiar și în momentele dificile și te vei concentra pe aspectele practice, în loc să fii extrem de afectat de stres.

 
4. Te ajută să-ți faci prieteni mai ușor

Dacă vrei să-ți lărgești cercul de prieteni, nu trebuie decât să spui mai des cuvântul cu efect magic „mulțumesc”. Potrivit specialiștilor, folosirea acestui cuvânt creează o bază solidă pentru noile prietenii și te ajută să fii mai apropiat de persoanele în cauză. Pare un cuvând banal, dar de fapt denotă empatia, bucuria, sprijinul și aprecierea.

 
5. Diminuează durerea

Probabil că nu ai luat în calcul recunoștința ca pe un remediu analgezic, dar există dovezi că te-ar putea ajuta să lupți împotriva durerilor cronice. Astfel, cercetările realizate de dr. Robert Emmons, specialist în domeniul recunoștinței de la Universitatea din California, au demonstrat că oamenii recunoscători au mai rar simptome asociate cu bolile cronice și durerile frecvente. În plus, chiar dacă durerea se declanșează, calmarea și refacerea au loc mai rapid în cazul acestei stări psihologice pozitive.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro