Renunțarea poate fi secretul succesului și al relaxării
O mare parte din starea de mulțumire se bazează pe capacitatea de a uita anumite lucruri. Renunțarea la momentul potrivit te va ajuta să te îndrepți spre obiectivele care te definesc și elimină stresul inutil.
Contează foarte mult să incluzi renunțarea în cadrul strategiei tale de adaptare la evenimentele zilnice, dar și pentru a-ți realiza obiectivele pe termen lung. Potrivit specialiștilor, selecția constantă a lucrurilor care merită atenția și energia ta poate fi baza stării generale de mulțumire și optimism.
Renunțarea poate crea incertitudine
Foarte multe persoane se simt ciudat când vor să lase deoparte lucrurile pe care și le-au dorit. Există motive întemeiate pentru această reacție deoarece suntem încurajați constant să dobândim diferite lucruri și să facem totul pentru a le păstra. Renunțarea vine în contradicție cu acest ritm care îți intră în reflex, dar tocmai această schimbare te poate elibera.
Psihologii te sfătuiesc să nu urmărești mereu să ai ceva. Nu aceasta este soluția pentru a evita dezamăgirea, plictiseala sau chiar nefericirea. Din contră, cu cât ești atașat de mai puține lucruri, cu atât îți va fi mai ușor să te liniștești și să fii mai fericit. Renunțarea este, în acest context, noua soluție împotriva insatisfacției pe toate planurile. Trebuie să lupți pentru a crea un echilibru între entuziasmul cauzat de obținerea unui anumit lucru și recunoștința pentru tot ceea ce ai deja.
Emoțiile negative și renunțarea
Este de înțeles că acțiunile tale din fiecare zi au drept scop crearea unei stări de bine. Problema este că va exista mereu tendința de a încerca să te simți și mai bine, intrând astfel într-un lanț al dezamăgirii față de starea de fapt. Deși acest gen de dezamăgire stă la baza științei și a tuturor descoperirilor, nu este util să încerci mereu să rezolvi toate problemele sau să dobândești informațiile în timp record.
În prezent, sondajele de opinie demonstrează că obținerea lucrurilor și conștientizarea stării de bine au devenit aproape sinonime. Ceea ce ești ajunge să depindă de ceea ce ai. „A fi cineva” este un concept legat de recunoașterea în plan social, bani, prestigiu și faimă. Aceste lucruri fac anumite persoane mai importante, iar dacă nu dobândești suficiente lucruri care contează vei fi ignorat sau dat la o parte.
Cum știi când trebuie să renunți și cum să o faci
Ritmul vieții te va forța să renunți la anumite lucruri, indiferent dacă îți convine sau nu. Se întâmplă tot timpul pentru că nu poți realiza mai multe activități în același timp. De fiecare dată când decizi să faci ceva vei renunța la altceva.
Majoritatea persoanelor nu înțeleg acest lucru și se stresează pentru că nu acceptă ceea ce se întâmplă dincolo de voința lor. Nu are niciun sens să presupui că te vei simți mult mai bine dacă vei avea tot ce vrei în același timp. Nu te concentra pe identificarea modalităților de a acumula mai repede bunuri, distincții și de a face un stoc care va ajunge să nu însemne prea mult pentru tine după ceva timp.
Fiecare reușită are prețul ei prin renunțarea la altceva. Este imposibil să ai totul. Tocmai de aceea este foarte util să știi când să renunți și cum.
Fericirea este în interiorul tău
Nu te amăgi crezând că vei fi mai fericit dacă obții ceva sau dacă nu pierzi altceva. Dacă vei încerca mereu să ai totul vei fi dezamăgit. Bucură-te de ce ai în acest moment, în loc să tânjești după altceva pentru că a trebuit să faci sacrificii pentru a ajunge în prezent și a dobândi ceea ce te înconjoară și afecțiunea celorlalți.
Nu-ți impune cerințe nerealiste și nici nu te critica în drumul spre noi obiective. Poate că vrei să ai un job de vis, o casă impresionantă, o familie fericită și copii cu un comportament exemplar, dar în cele din urmă nu depinde totul de tine. Fii fericit în etapa în care te afli și îți vei regăsi echilibrul interior, eliminând stările de anxietate create de nemulțumirea permanentă.