Depresia este o traumă a creierului, nu o alegere
Psihologie / 19.08.2017

Ți s-a întâmplat vreodată să fii deprimat, iar prietenii să-ți spună că aceasta este o stare pe care doar tu alegi să o ai și că ar trebui să ieși din ea?

Ei bine, se pare că depresia este o traumă a creierului, nu o alegere. Iată cum argumentează oamenii de știință!

De ce este depresia o traumă a creierului?

Cei mai mulți oameni au trecut printr-o depresie sau cel puțin o stare de anxietate de-a lungul vieții lor. Iar aceste stări pot fi cauzate de nenumărați factori, cum ar fi pierderea persoanei iubite, o concediere sau chiar și un divorț. Și aceste situații deloc ușoare pot duce la apariția unor sentimente de frică, tristețe, singurătate sau anxietate. Nu ar trebui să îți faci griji, deoarece aceste sentimente vin ca o reacție normală la astfel de situații stresante. Și știi deja că, deși te simți deprimat în momentul în care se întâmplă un anumit lucru, timpul te va ajuta să-ți vindeci rănile și să funcționezi normal din nou, chiar dacă nu îți poți da seama de asta pe moment. 
 
Episoadele depresive 

Cu toate acestea, există și persoane care suferă de depresie mereu, fără un motiv anume. Iar această stare le deconectează de la o funcționare normală și le împiedică să aibă o viață normală. Atunci când te simți trist, nemotivat, dezinteresat, fără speranță sau descurajat, pentru o perioadă mai lungă de 2 săptămâni, s-ar putea să treci printr-un episod depresiv. Iar această stare de depresie poate afecta persoanele de orice vârstă, inclusiv copiii mici și adolescenții. 

Într-o cercetare realizată de ENIGMA MDD Working Group, s-a ajuns la concluzia că depresia afectează creierul, cauzându-i daune psihologice. Studiul a fost realizat cu ajutorul unui eșantion de aproximativ 9.000 de persoane, dintre care 7.199 erau sănătoase, iar 1.728 fuseseră diagnosticate cu depresie cronică. Echipa de cercetători a studiului a comparat RMN-urile tuturor participanților la studiu și a găsit diferențe semnificative. Se pare că originea depresiei se află situată în hipocamp, secțiune a creierului mai mică la persoanele deprimate cronic. Cu toate că această teorie exista de mai mult timp, nu fuseseră făcute cercetări amănunțite. ENIGMA MDD Work Group a dezvăluit că persoanele cu depresie au volumul hipocampului mai mic cu aproximativ 1,24%. Hipocampul este responsabil pentru crearea noilor amintiri, procesarea amintirilor pe termen lung, răspunsurile emoționale. Acesta este localizat în lobul temporal medial, iar faptul că mărimea sa este redusă la persoanele cu depresie cronică explică starea acestor persoane.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro