Știai că alcoolul te ajută să vorbești mai bine o limbă străină?
Psihologie · Legatura minte-trup / 31.10.2017

S-a demonstrat că o bere sau un pahar cu vin poate reduce inhibițiile, ceea ce îi poate ajuta pe unii oameni să treacă peste ezitările pe care le au atunci când vorbesc o limbă străină.

Pe de altă parte, s-a demonstrat că alcoolul afectează funcțiile cognitive și motorii, afectează memoria și atenția. Acestea fiind spuse, oare alcoolul te ajută să vorbești mai bine o limbă străină sau doar ai mai mult curaj?

Cum te ajută alcoolul să vorbești mai bine o limbă străină?


O echipă de cercetători olandezi și britanici a făcut un experiment publicat în Journal of Psychopharmacology. S-a constatat că oamenii care au participat la studiu au vorbit mai fluent după o doză mică de alcool, chiar dacă acestora nu li s-a părut la fel. Studiul a inclus 50 de vorbitori nativi nemți care studiază la Universitatea din Maastrich. Toți participanții la studiu au recunoscut că beau alcool uneori. Fiecare persoană a fost rugată să poarte o conversație normală timp de două minute, cu un intervievator, în limba olandeză. Înainte de această discuție, jumătate dintre participanți au consumat un pahar cu apă, iar ceilalți au primit o băutură alcoolică. Conversațiile au fost înregistrate și analizate de doi vorbitori nativi olandezi. Alcoolul nu a avut niciun efect asupra celor care au participat la studiu. De asemenea, aceștia au fost rugați să își acorde un calificativ pentru performanța lor, pe baza a cât de fluenți au simțit că au fost în vorbire. 

Cei care au consumat alcool nu au fost mai încrezători sau mai mulțumiți de performanțele lor decât cei care au băut apă. Însă au performat mai bine, conform celor care au ascultat înregistrările. Vorbitorii nativi olandezi au apreciat că persoanele care au consumat alcool au fost mai fluente, au avut o pronunție mai bună în special, decât cele care au băut apă. Calificativele pentru gramatică, vocabular și argumentare au fost similare pentru ambele grupuri.

Autorii studiului au subliniat faptul că doza de alcool testată în cadrul studiului a fost una mică și că un consum ridicat de alcool ar putea să nu mai ofere aceste efecte benefice. Până la urmă, berea poate avea exact efectul opus asupra fluenței și poate duce la conversații neinteligibile. Din cauza faptului că oamenii care au participat la studiu știau ce beau, oamenii de știință nu stiu dacă vorbirea unei limbi străine s-a îmbunătățit datorită efectelor biologice ale alcoolului sau a celor psihologice.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro