10 principii greșite care conduc o persoană spre sărăcie
Pentru ca o persoană să nu rămână săracă pentru tot restul vieții, trebuie să conștientizeze modul și momentul în care cheltuie bani fără să gândească, chiar dacă inițial motivul ar putea părea unul bun.
Aici nu este vorba de alegerea unei căni de cafea reutilizabile sau a unei genți de cumpărături din pânză în loc de una de plastic. Toate aceste investiții te ajută să economisești bani. Dar, sunt și alte nenumărate cheltuieli total inutile pe care le facem impulsiv, fără să gândim pe termen lung.Iată 10 principii greșite care conduc o persoană spre sărăcie:
"Am dreptul să mă tratez frumos."
Uneori ne mângâiem sufletul spunând: "A fost o perioadă dificilă și merit să mă răsfăț cu ceva frumos". Aceste cheltuieli sunt justificare numai atunci când sunt suficienți bani și atunci când nu îi epuizăm dintr-o dată.
Desigur, trebuie să facem lucruri care ne fac mai fericiți, dar trebuie să ne gândim dacă cheltuielile suplimentare ne vor aduce această fericire. Mai mult, ele pot provoca o grămadă de alte probleme, cum ar fi creșetera plăților lunare și griji în plus că salariul tău nu va fi de ajuns pentru a acoperi tot.
"Mă mărit/însor o dată în viață, deci este în regulă să mă împrumut."
Expresia "Nunta se întâmplă o dată în viață" sună ca o vrajă magică și oamenii sunt gata să împrumute bani pentru această ocazie, fără să se gândească cât de greșit este. Ei ar trebui să înțeleagă că o nuntă nu este ceva care îți va aduce mai mulți bani și nu există nicio garanție că evenimentul va fi acoperit financiar. Împrumutul va rămâne pe umerii tăi și îți vei începe noua viață cu datorii inutile, ceea ce ce cu siguranță nu este ceea ce ți-ai imaginat.
Mai mult, dezacordurile cu privire la bani sunt unul dintre principalele motive pentru certurile dintre cuplurile căsătorite.
"Lucrez cât e ziua de lungă, îmi pot permite."
Nu e nevoie să lucrezi cât e ziua de lungă pentru a câștiga bani buni, tot ce trebuie să faci este să îți pui mintea la treabă și să îți stăpânești abilitățile.
Atunci când lucrezi toată ziua, s-ar putea să simți că îți trăiești viața într-o roată de hamster. Și nu ai timp să te gândești cum să-ți îmbunătățești viața, ca să nu mai vorbim de alte necesități și hobby-uri. Pur și simplu nu mai rămâne energie când vii acasă.
Când o persoană învață să treacă de la muncă la hobby-uri și își construiești sistemul puțin diferit, va putea să-și îndeplinească sarcinile fără a le afecta calitatea vieții. Vor avea mai mult timp liber care poate fi petrecut atât pentru hobby-uri, cât și pentru educație, care le va oferi posibilitatea de a evolua în carieră.
"Am o singură viață, așa că îmi voi cheltui banii aici și acum."
Aceste cuvinte sunt adesea rostite de oameni înainte de a-și cheltui întregul salariu. Există o bucată de adevăr în asta: într-adevăr nu știm ce ne așteaptă mâine și de aceea economisirea banilor nu are sens atunci când îi putem cheltui aici și acum și putem obține plăcere. Însă, poți realiza acest lucru și cheltuind mai puțini bani, nu aruncând neglijent cu ei în stânga și în dreapta.
Desigur, majoritatea lucrurilor sunt imprevizibile, dar mulți dintre noi ne dorim să ducem o viață lungă și fericită și pentru asta avem nevoie de bani. De aceea, merită să începi să te preocupi de viitorul mai îndepărtat cât mai curând posibil și să îți deschizi un cont de econonmii în loc să cheltui totul fără să gândești.
Citește și: 10 trăsături ale oamenilor optimiști
"Este o ocazie specială, nu ar trebui să mă zgârcesc."
Evenimentele care duc inevitabil la cheltuieli sunt prezente în viața noastră din când în când. Dar, situațiile pot fi diferite și ar trebui să poți distinge când sunt cu adevărat necesare aceste cheltuieli și când poți renunța la extravaganță.
Este destul de ușor să gestionezi aceste evenimente: trebuie să te gândești în avans la toate situațiile și să faci o listă. Merită să pui doar lucrurile care necesită o deosebită atenție pe această listă, cum ar fi boli, pierderea locului de muncă sau defectarea aparatelor electrocasnice sau mașinii. Acestea sunt necesități urgente, nu cumpărarea celor mai la modă pantofi din sezonul următor.
În toate celelalte cazuri, trebuie să spui nu tuturor cheltuielor, deoarece achiziția unei perechi de pantofi foarte scumpe sau a unei rochii care vor fi purtate o singură dată reprezintă o pierdere de bani fără sens, chiar dacă au fost cumpărate pentru a participa la nunta celei mai bune prietene.
"Am obținut acești bani ușor, așa că îi voi cheltui la fel de ușor."
O altă greșeală comună este să cheltuiești imediat banii pe care i-ai obținut cu ușurință. În acest caz, este mai bine să te gândești cum să îi cheltui util. Acest tip de gândire este motivul pentru care majoritatea oamenilor care moștenesc sume mari de bani sau care câștigă la loterie, își cheltuie banii foarte repede și în curând trebuie să se întoarcă de la opulență la stilul de viață anterior. Și nu le e deloc simplu!
"Este la reducere!"
Avem tendinșa să ne apărăm alegerile pe care le facem în fața noastră și a celorlalți. Atunci când cumperă un lucru scump, o persoană se simte adesea vinovată și se justifică spunând: "La urma urmei, l-am cumpărat la preț bun, era la reducere!"
Când te afli într-un magazin în timpul reducerilor, este important să nu te entuziasmezi prea tare la văzut entuziasmului celorlalți. Este mai bine să ai o listă de cumpărături și să nu cumperi articole suplimentare. De asemenea, te poți întreba dacă ai cumpăra acele lucruri dacă nu ar fi reduse și dacă îți sunt cu adevărat utile.
"Nu stau să mai caut, probabil că dacă e mai scump este mai bun."
Uneori cheltuim sume mari de bani pentru a fi în tendințe. De exemplu, atunci când decidem să înlocuim un obiect din casa noastră, optăm pentru ce e mai scump, fără a verifica caracteristicile, ci ne uităm la marcă și la numeroase accesorii care vin în set. Desigur, în momentul achiziției, credem că le vom folosi pe toate.
După un timp, ne dăm seama că nu ne sunt deloc utile pentru că nu le-am folosit niciodată. Așa funcționează "efectul momeală".
Când o persoană trăiește din împrumuturi, în mod normal are o dorință imensă de a cumpăra lucruri chiar aici și chiar acum. Nu vor să compare, să aleagă și să planifice. Din păcate, aceste cumpărături în exces sunt adesea doar o risipă de bani.
"Voi plăti cu cardul de credit, la urma urmei nu e o sumă mare de bani."
O mică achiziție plătită cu un card de credit pare nesimnificativă. De exemplu, să cheltui 300 ron într-un salon de înfrumusețare atunci când limita cardului nostru este de 2000 ron pare o prostie. Dar, dacă ai plăti cu cash, ai alege probabil o variantă mai economică sau ai împărți aceste proceduri în mai multe vizite.
Puterea cardului de credit este că separă plăcerea pe care o obținem pe moment de sentimentul de regret pe care îl simțim când ne despărțim efectiv de banii noștri. Poți încerca să îți controlezi cheltuielile retrăgând doar o anumită sumă de bani în fiecare săptămână în care să te încadrezi.
"Am economisit mai mult luna trecută ca să pot cheltui acum mai mult."
Este bine când o persoană poate economisi și nu risipește banii într-o anumită perioadă. Astfel înțelege mai bine câți bani s-au câștigat și câți s-au cheltuit. Dar, acesta nu este un motiv pentru a te relaxa și pentru a începe să acționezi altfel apoi. Pentru că, dacă nu îți poți controla cheltuielile, este ușor să ajungi într-o situație financiară dificilă.
Planificarea unui buget ar trebui să fie ceva constant și ar trebui să se facă indiferent de cât de mulți bani ai.