Chef Paul Siserman vă propune Supa de midii
Reţete · Povestea gustului / 22.12.2016

Mai sunt câteva zile până la Crăciun. Poate v-ați fi așteptat să vă ofer, mai ales în această săptămână, o rețetă tradițională. Ei bine, am să vă surprind. Este tradițională, dar nu de pe meleagurile noastre. Poate fi servită oricând, chiar și de Crăciun – dacă sunteți iubitorii și altui gen de preparate.

Rețeta pe care vă invit să o preparați are o istorie de mii de ani. În Japonia vremurilor dinainte de Hristos existau cei numiți Jomon. Acești oameni au fost primii în istoria umanității care au creat oalele. Dieta lor zilnică se baza pe fructele de mare, nuci și fructe, iar unul dintre preparatele servite era supa de midii. 

Peste mult timp, supa ajunge să fie preparată și savurată în Antichitate de către greci, egipteni și cretani, mai ales că ei credeau cu tărie că le oferă puteri profetice. De altfel, supa de midii era numită și “supa nimfelor mărilor”. 

Anii trec, erele se duc iar, în Franța, Chefii curților regale pun la rang de cinste midiile și supa pe baza lor. Astăzi, o delicatesă culinară, recomandată și din punctul de vedere al unei diete sănătoase, supa de midii poate fi pregatită și de voi, acasă. Iata care sunt ingredientele și cum o preparați.

Ingrediente (6 porții):
500 gr carne midii / pulpă de midii
1 fir de praz
1 tulpină țelină Apio (3 / 4 tije)
Coaja și zeama de la o jumătate de lămâie
50 gr. unt
75 gr. bacon 
500 gr. cartofi cruzi
100 ml. smântână de gătit (dulce)
12 creveți
1 lingură ulei de măsline 
Crutoane de pâine
Chives (cepșoară)
Sare, piper și hazmațuchi 

Mod de preparare:
Prazul și tijele de țelină Apio se taie rondele sau cuburi, cartofii de curăță și se taie cuburi. Într-o tigaie, pe o foaie de copt, se prăjesc feliile de bacon până devin crocante. Într-o oală se călește prazul în unt, până devine sticlos, se adaugă tulpinile de țelină și bucățile de cartofi. Se asezonează cu sare, piper, hazmațuchi și coajă de lămâie, se lasă 3-4 minute la călit, apoi se stinge totul cu cca. 2 litrii jumătate de apă. 

Se fierbe amestecul cca. 40 de minute - până când cartofii sunt fierți. Se stinge focul, se pune amestecul într-un mixer vertical, mixând până devine o cremă fină care apoi se dă prin sită. Se pune din nou pe foc și se readuce la fierbere. În momentul în care supa noastră clocotește, într-o tigaie antiaderentă adăugăm puțin unt iar apoi uleiul, urmat de scoici și creveți; asezonăm cu sare și piper și le lăsăm la rumenit cam 4-5 minute. Scoatem carnea de scoici și creveții într-un vas în care adăugăm un șervet de hârtie - pentru a absorbi excesul de umezeală. 

Crutoanele de pâine se introduc la cuptor pentru cca. 5 minute, la o temperatură de 220 de grade, după care se scot afară, se toarnă un fir subțire se ulei de măsline deasupra și se asezonează cu sare și piper. 

Construcția farfuriei:
Într-o farfurie adâncă se adauga 1/1,5 polonic de supă-cremă, se împarte în 6 părți egale carnea de scoici - adăugând câte o parte în fiecare farfurie, urmată de 2 bucăți de creveți per fiecare farfurie, o bucată de bacon crocant, zdrobită deasupra, și crutoanele de pâine aferente. 

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!
Chef Paul Siserman
(InkChef)
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro