Chef Paul Siserman va recomanda Somon cu legume si sos de lamaie
Reţete · Povestea gustului / 29.09.2016

Acum cateva zile am vazut un documentar fascinant despre ursii polari. Priveam cu atentie modul in care isi procura hrana, mai ales cum pescuiesc somonii.

Ascultam atent explicatiile “povestitorului” si mi-am dat seama, pentru a N-a oara, ca natura este cel mai bun profesor pentru om. Stim cu totii ca somonul este o sursa importanta de acizi grasi Omega 3 si faptul ca aduce importante beneficii sanatatii. Suntem constienti ca ar trebui inclus in alimentatia noastra mai des, dar multi omitem acest aspect. Nu voi tine o prelegere despre cat de bun este acest peste pentru organism, insa, inainte de a va prezenta un mod de a prepara somonul, am sa va relatez un aspect istoric.


In Anglia perioadei marcata de Dinastia Tudorilor, exista un adevarat cult a mancarii. Chefii de la Curte aveau la indemana si preparau sute de retete care mai de care mai gustoase si mai speciale. Analizand doar o parte dintre retete, se poate observa ca, de exemplu, la curtea lui Henry al VIII-lea, preparatele pe baza de somon nu doar ca nu erau putine, ci faceau obiectul atat pentru starters (precum Salata cu somon, ceapa si violete), cat si pentru main courses (ca Somon la gratar in Sos de vin). Or, este bine cunoscut faptul ca regii aveau obsesia unei domnii cat mai lungi si a unei vieti longevive. Pe cale de consecinta, aveau grija si la ceea ce manaca, mai ales ca in acele vremuri medicina nu era decat la inceput, deci nu le putea fi de mare ajutor.


Asadar, haideti sa incercam a consuma peste cat de des putem. Iata un moment bun sa incepeti, preparand o delicioasa si extrem de sanatoasa reteta: Somon cu legume si sos de lamaie.

Ingrediente:
Somon – 200 gr. (curatat de solzi si dezosat)
Brocoli – 75 gr.
Baby morcovi – 75 gr.
Ceapa alba (1 bucata)
Vin 200 ml, alb demi-sec
Smantana de gatit dulce 100 ml
3 lamai mari
Sare, piper, cimbru

Mod de preparare:
Se spala fileul de somon sub jet de apa rece, se usuca prin tamponare cu un servet de hartie, se condimenteaza cu sare, piper si cimbru. Se pune la rece pentru 10 -15 minute. Se pune apa la fiert, cu sare (1 l de apa, 2 lingurite de sare). Cand apa incepe sa fiarba se ia de pe foc, se pun legumele si se lasa cca. 10 minute la blansat. Pentru cei care se grabesc, puteti sa fierbeti legumele timp de 2 minute. Somonul se scoate, se pune intr-o tava pe o hartie de copt sau o tava anti-aderenta si se pune la cuptor 160 de grade, 30 de minute impreuna cu o alta tava cu apa, pentru a forma umiditate in interiorul cuptorului.


Pentru sosul de lamaie: tocati marunt ceapa, o caliti pana devine translucida. Adaugam vinul si lasam sa fiarba pana scade la jumatate. Se adauga sucul de la lamai si se adauga treptate smantana lichida, amestecand continuu. Se condimenteaza cu sare si piper.
Pana data viitoare, fiti inspirati in bucatarie si in viata!

Chef Paul Siserman
(InkChef)
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro