Iată că a venit momentul să vă dezvălui prima reţetă. Săptămâna aceasta vom găti Muşchi de vită cu piure de morcovi, varză de Bruxelles şi sos de vin. Acest preparat este ideal pentru o masă de sărbătoare sau, pur şi simplu, pentru un răsfăţ culinar în familie.
Însă, înainte de a va prezenta ingredientele reţetei şi cum o puteţi prepara, am să vă spun o scurtă poveste. Nu vă voi plictisi cu o incursiune în istoria preparării cărnii de vită pornind din Roma Antică şi până în zilele noastre. Vă voi relata un episod pe cât de interesant, pe atât de important în istoria culinară.
Să ne întoarcem în timp, undeva pe la finele anilor 1800. Suntem în New York, unde debutaseră aşa numitele “Beefsteak Dinners”. Punctez un singur aspect: în Lumea Nouă vitele şi accentul pe carnea acestora se datorează englezilor, spaniolilor şi deopotrivă francezilor. Foarte populare, acele dineuri încălcau toate normele codului bunelor, însă, pe de altă parte, simbolizau momentul în care bărbaţii trăiau liber, fără constrângeri. Scenele erau demne de filme: domnii se întâlneau în taverne rustice sau în pivniţe prăfuite unde stăteau pe lăzi din şipci sau pe scaunele, cântau, spuneau poveşti, mâncau fripturi şi beau bere până îşi pierdeau minţile. Totul se făcea lăsând eticheta la intrare. Toţi cei prezenţi mâncau bucăţi de friptură de vită, ştergându-se de grăsime pe bucăţi mari de şervete. Astfel de cine aveau loc în tot oraşul, dar cea mai populară dintre toate locaţiile era la “Unchiul Billy”, considerat “tatăl” cărnii de vacă în New York. Taverna lui a devenit populară în toată ţară, el fiind apreciat pentru modul în care pregătea carnea de vită. În ziarele acelor ani se spunea că secretul său constă în faptul că odată ce aveai să gusti din vita pregătită de el nu o uitai nicicând.
De fapt, despre asta este vorba atunci când ne dorim să gătim o mâncare pe baza de carne de vită: cum pregătim şi gătim carnea.
Eu am gândit un preparat care să fie gustos, nu foarte complicat de gătit, dar şi sănătos. Se ştie că vita este unul dintre tipurile de carne care intră la categoria “sănătoasă”. Despre legumele precum morcovii şi varza de Bruxelles nu mai are rost să vă menţionez aportul de vitamine şi minerale.
Aşadar, haideţi să vedem, pentru început, care sunt ingredientele de care avem nevoie şi în ce cantităţi.
220/250 gr. muşchi de vită
100 gr. cartofi
200 gr. morcovi
100 gr. varză de Bruxelles
200 gr. unt
400 ml. de lapte
80 ml. vin roşu
50 gr. de zahăr
1 steluţă anason
Sare /piper
Pentru Decor: ciuperci shiitake, flori comestibile
Acum, toate aceste ingrediente fiind alături de voi în bucătărie, putem afla şi modul preparare:
Carnea se prăjeşte pe gril aproximativ 2 minute şi jumătate pe fiecare parte, apoi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 7 minute. Se scoate din cuptor şi se lasă la “odihnit” timp de alte 5-7 minute înainte de servire.
Cartofii şi morcovii se fierb în lapte cu steluţa de anason şi cu puţină sare.
Se îndepărtează laptele şi steluţa de anason şi, împreună cu 100 de grame de unt, se face un piure fin care, la sfârşit, se da prin sită.
Varză se fierbe separat şi se trage la tigaie cu 10-15 grame de unt, codimentandu-se după gust cu sare şi piper.
Într-o tigaie (pentru a se evapora mai repede), se pun vinul şi zahărul la fiert şi se lasă să fiarbă până se reduce la jumătate; se ia de pe foc şi, când se răceşte puţin, se adaugă untul la temperatura camerei amestecând continu pentru omogenizare.
Ca sursă de inspiraţie pentru plating, puteţi să “furaţi” din aranjamentul pe care l-am realizat după ce am gătit preparatul. Însă, ca şi sfat: fiţi creativi! Originalitatea şi un touch personal vor oferi celor dragi farfuria perfectă .
Până dată viitoare, fiţi inspiraţi în bucătărie şi în viaţă!
Chef Paul Siserman (InkChef)