8 beneficii surprinzătoare ale verzei murate
Varza murată este un tip de varză fermentată, cu beneficii majore pentru sănătate. Se crede că își are originea în China, cu peste 2.000 de ani în urmă. Pe atunci, fermentația era una dintre metodele folosite pentru a împiedica stricarea rapidă a alimentelor.
Varza murată a supraviețuit testului timpului pentru a deveni o garnitură și un condiment popular în multe culturi. Este foarte apreciat în Germania, unde a căpătat și denumirea de Sauerkraut.
Ca urmare a procesului de fermentație, varza murată oferă beneficii nutriționale și terapeutice mult peste cele ale verzei proaspete.
Iată opt beneficii surprinzătoare ale verzei murate.
1. Varza murată este foarte hrănitoare
Varza murată conține mulți nutrienți importanți care ne ajută să menținem starea de sănătate optimă a organismului. O cană (142 de grame) oferă:
Calorii: 27
Grăsimi: 0 grame
Carbohidrați: 6 grame
Fibre: 4 grame
Proteine: 1 gram
Sodiu: 41% din necesarul zilnic
Vitamina C: 23% din necesarul zilnic
Vitamina K1: 15% din necesarul zilnic
Fier: 12% din necesarul zilnic
Mangan: 9% din necesarul zilnic
Vitamina B6: 11% din necesarul zilnic
Folat: 9% din necesarul zilnic
Cupru: 15% din necesarul zilnic
Potasiu: 5% din necesarul zilnic
Varza murată este foarte hrănitoare, deoarece trece prin fermentație, un proces în timpul căruia microorganismele de pe varză digeră zaharurile sale naturale și le transformă în dioxid de carbon și acizi organici.
Fermentația începe atunci când drojdia și bacteriile care sunt prezente în mod natural pe varză și pe mâini, precum și în aer, intră în contact cu zaharurile din varză.
Fermentația verzelor murate creează condiții pentru sporirea probioticelor benefice, care se găsesc și în produse precum iaurt și chefir.
Probioticele sunt bacterii care oferă beneficii puternice pentru sănătate. Ele fac alimentele mai digerabile, ceea ce mărește capacitatea intestinului de a absorbi vitaminele și mineralele pe care le conțin.
Cu toate acestea, spre deosebire de varza crudă, cea murată poate avea un conținut ridicat de sodiu. Țineți cont de acest lucru dacă urmăriți aportul de sare și nu vreți să depășiți necesarul zilnic.
2. Îmbunătățește digestia
Se spune că intestinul tău conține peste 100 de trilioane de microorganisme sau „floră intestinală”, ceea ce reprezintă de peste 10 ori numărul total de celule din corpul tău.
Varza murată nepasteurizată conține probiotice, care sunt bacterii benefice ce acționează ca primă linie de apărare împotriva toxinelor și bacteriilor dăunătoare. De asemenea, ele îți pot îmbunătăți digestia și sănătatea generală.
Probioticele precum cele din varza murată pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului bacterian din intestin după ce acesta a fost perturbat de utilizarea antibioticelor. Acest lucru poate ajuta la reducerea sau prevenirea diareei provocate de antibiotice.
Cercetările arată, de asemenea, că probioticele ajută la reducerea gazelor, balonării, constipației, diareei și simptomelor legate de boala Crohn și colita ulceroasă.
De asemenea, la fel ca majoritatea altor alimente fermentate, varza murată conține o varietate de enzime, care ajută la descompunerea nutrienților în molecule mai mici, mai ușor de digerat.
3. Întărește sistemul imunitar
Varza murată este o sursă de probiotice și nutrienți care stimulează imunitatea.
Pentru început, bacteriile care îți populează intestinul pot avea o influență puternică asupra sistemului tău imunitar. Probioticele găsite în varza murată pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului bacteriilor din intestin, ceea ce ajută la menținerea mucoasei intestinale sănătoase.
Menținerea unei flore intestinale sănătoase ajută, de asemenea, la prevenirea creșterii bacteriilor dăunătoare și poate chiar să stimuleze producția de anticorpi naturali.
În plus, consumul regulat de alimente probiotice, cum ar fi varza murată, poate reduce riscul de infecții, cum ar fi răceala obișnuită și infecțiile tractului urinar.
Dacă te îmbolnăvești, consumul regulat de alimente bogate în probiotice te poate ajuta să te recuperezi mai repede.
Pe lângă faptul că este o sursă de probiotice, varza murată este bogată în vitamina C și fier, ambele contribuind la un sistem imunitar sănătos.
În special, creșterea aportului de vitamina C atunci când ai o răceală comună te poate ajuta să scapi mai rapid de aceasta.
4. Te ajută să slăbești
Consumul regulat de varză murată te poate ajuta să pierzi în greutate și să-ți păstrezi silueta. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că varza murată, ca majoritatea legumelor, are un conținut scăzut de calorii și este bogată în fibre. Dietele bogate în fibre te mențin sătul pentru mai mult timp, ceea ce te poate ajuta să reduci în mod natural numărul de calorii pe care le consumi în fiecare zi.
De asemenea, conținutul de probiotice al verzei murate poate fi de ajutor în menținerea sau redobândirea siluetei.
5. Reduce stresul și menține sănătatea creierului
În timp ce starea ta de spirit poate influența modul în care mănânci, se crede că se poate și invers, ceea ce mănânci îți poate afecta starea de spirit și funcția creierului.
Un număr tot mai mare de studii arată că ar exista o legătură între intestin și creier.
Oamenii de știință au descoperit că tipul de bacterii prezente în intestin poate avea capacitatea de a trimite mesaje către creier, influențând modul în care acesta funcționează și percepe mediul înconjurător.
De exemplu, alimentele fermentate, bogate în probiotice, cum ar fi varza murată, contribuie la crearea unei flore intestinale sănătoase, despre care cercetările arată că poate ajuta la reducerea stresului și la menținerea sănătății creierului.
S-a descoperit că probioticele ajută la îmbunătățirea memoriei și la reducerea simptomelor de anxietate, depresie, autism și chiar tulburare obsesiv-compulsivă.
Varza murată poate, de asemenea, să mențină sănătatea creierului prin creșterea absorbției de către intestin a mineralelor care reglează starea de spirit, inclusiv magneziu și zinc.
6. Poate reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer
Varza murată conține antioxidanți și alți compuși vegetali benefici care pot ajuta la reducerea riscului apariției anumitor tipuri de cancer.
Cercetătorii cred că acești compuși pot ajuta la reducerea daunelor asupăra ADN-ului nostru, la prevenirea mutațiilor celulare și la blocarea creșterii excesive a celulelor, fenomen care, de obicei duce la dezvoltarea tumorilor.
Procesul de fermentare a verzei poate genera, de asemenea, anumiți compuși vegetali care suprimă creșterea celulelor precanceroase.
Anumite gene sunt asociate cu un risc crescut de cancer. Expresia acestor gene este, uneori, modulată de compușii chimici din alimentele pe care le consumați.
Într-un studiu, cercetătorii au observat că femeile care au mâncat multă varză crudă și varză murată, de la adolescență până la vârsta adultă, au avut un risc redus de cancer de sân. Același efect l-a avut consumul de varză crudă și varză murată, la bărbați, în privința riscului de cancer de prostată.
7. Menține sănătatea inimii
Varza murată poate contribui la menținerea sănătății inimii.
Acest lucru se datorează faptului că ea conține o cantitate importantă de fibre și probiotice, ambele având rolul de a ajuta la scăderea nivelului de colesterol.
Probioticele, cum ar fi cele găsite în varza murată, pot ajuta, de asemenea, la scăderea ușoară a tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială.
În plus, varza murată este una dintre rarele surse vegetale de menachinonă, cunoscută mai frecvent sub denumirea de vitamina K2.
Se crede că vitamina K2 ajută la reducerea riscului de boli de inimă prin prevenirea acumulării depozitelor de calciu în artere.
Într-un studiu pe termen lung (10 ani), s-a dovedit că un consum regulat de alimente bogate în vitamina K2 a fost legat de un risc cu 57% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă.
În alt studiu, femeile și-au redus riscul de boli de inimă cu 9% pentru fiecare 10 mcg de vitamina K2 pe care le-au consumat pe zi.
Pentru referință, o cană de varză murată conține aproximativ 6,6 mcg de vitamina K2.
8. Întărește oasele
Varza murată conține vitamina K2, care joacă un rol important în sănătatea oaselor.
Mai precis, vitamina K2 activează două proteine care se leagă de calciu, principalul mineral găsit în oase.
De exemplu, un studiu de trei ani, la care au participat femei aflate în postmenopauză, a concluzionat că cele care au luat suplimente de vitamina K2 au experimentat rate mai lente ale pierderii densității minerale osoase specifică vârstei.
În mod similar, alte câteva studii au raportat că administrarea de suplimente de vitamina K2 a redus riscul de fracturi ale coloanei vertebrale, șoldului și non-coloanei vertebrale cu 60-81%.
Cu toate acestea, unele dintre aceste studii au folosit suplimente pentru a furniza doze foarte mari de vitamina K2. Astfel, nu se știe dacă doar vitamina K2 pe care o obțineți din consumul de varză murată, singură, ar oferi exact aceleași beneficii.