Anticoncepționalele ar putea preveni unele tipuri de cancer
Într-un nou studiu publicat de JAMA Oncology, cercetătorii explorează modul în care anticoncepționalele care afectează nivelurile hormonale ale femeilor pentru a preveni sarcina influențează riscul apariției cancerului. S-a descoperit că femeile care iau contraceptive orale pot scădea riscul apariției cancerului ovarian și endometrial. Cercetătorii au analizat, de asemenea, alți factori care ar putea afecta riscul, inclusiv obezitatea, fumatul și mișcarea fizică.
Ce tipuri de cancer ar putea preveni anticoncepționalele?
Pe lângă faptul că riscul cancerului endometrial și ovarian a fost mai redus în rândul femeilor care folosesc anticoncepționale, se pare că riscul este cu atât mai mic cu cât perioada de utilizare a anticoncepționalelor este mai mare. Pentru persoanele care au luat pilulele contraceptive timp de 10 ani sau chiar mai mult, riscul de cancer ovarian a fost cu 40% mai mic comparativ cu femeile care nu au luat niciodată anticoncepționale sau au luat timp de mai puțin de un an. În ceea ce privește cancerul endometrial, riscul a fost cu 34% mai mic.
Acest lucru confirmă studiile anterioare, însă studiul actual s-a concentrat și mai mult pe modul în care contraceptivele orale și riscul de cancer diferă în rândul femeilor cu diferiți factori de risc pentru cancer. Când oamenii de știință au analizat factorii stilului de viață care ar putea afecta riscul de cancer în rândul utilizatorilor pilulelor, de exemplu, s-a descoperit că femeile care luau anticoncepționale și erau obeze, fumau și nu făceau mișcare au avut printre cele mai mici rate de cancer ovarian. Nu este clar de ce, dar cercetătorii speculează că, în cazul fumătorilor, ar putea exista o anumită interacțiune între hormonii asociați cu contraceptivele orale și tutun.
Se pare că utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale reduce riscul de cancer ovarian, indiferent de istoricul bolilor sau nivelul stării de sănătate. Toate femeile au beneficiat de pe urma anticoncepționalelor.
În cazul cancerului endometrial, femeile care au fost obeze și au luat pilula timp de 10 ani sau mai mult și-au redus riscul de apariție a bolii, în timp ce femeile care aveau greutatea normală și au folosit contraceptive orale nu au făcut-o.
Constatările studiului cu privire la cancerul la sân au fost mai puțin concludente. Studiile anterioare au descoperit că femeile care utilizează contraceptive orale care includ estrogen și progestin și care au fost corelate cu o creștere a celulelor canceroase sunt supuse unui risc de 20-30% de a dezvolta cancer la sân în comparație cu femeile care nu utilizează contraceptive orale.