8 sfaturi pentru dieta hipertensivilor
Sănătate · Cardiologie / 16.01.2008

In cazul pacientilor cu hipertensiune un regim alimentar adecvat este, de cele mai multe ori, mai benefic decat un tratament cu medicamente, motiv pentru care este indicat sa iei in considerare urmatoarele 8 sfaturi.

1. Restrictionarea caloriilor in cazul persoanelor obeze cu hipertensiune este principala recomandare. Totodata, specialistii recomanda indivizilor normali ca numarul de calorii consumate zilnic sa se realizeze in functie de varsta, sex si activitati fizice.

2. In caz de hipertensiune severa, proteinele vor fi restrictionate pana la 20 mg/ zi, dar in cazul unei hipertensiuni in stadiu mediu ai voie la 1 mg proteina pentru fiecare kilogram din greutatea corpului. De exemplu, daca persoana are 60 kg
are voie sa consume 60 mg proteine in fiecare zi.

3. Este recomandat sa reduci consumul de grasimi, fiinda indicat sa eviti cantitatile ridicate de grasimi animale sau uleiurile hidrogenate, deoarece contin acizi grasi saturati. Aliementele cu un nivel ridicat de colesterol cum ar fi: ficatul, carnea, organele de animale, galbenusurile de ou, homarul, crabul si crevetele roz ar trebui sa lipseasca din dieta. Grasimile, care au voie sa intre in planul tai de meniu, ar trebuie sa provina din ulei de masline, ulei din floarea-soarelui si ulei din cereale
.

4. Nivelul scazut de grasimi si sodiu, dar ridicat de potasiu va ajuta la scaderea presiunii sanguine. Consumul moderat de sodiu trebuie restricionat la 2-3 mg pe zi, deoarece scade presiunea diastolica cu 6-10 mm Hg si creste presiunea sangvina, reducand, astfel, efectul de terapie diuretica.

5. Alimentele care contin cantitati ridicate de potasiu ar trebui consumate in cantitati substantiale. Sursele de potasiu ar trebui ridicate si in cazul pacientilor care sunt la dieta. De exemplu,
caisele, tomatele, pepenele verde, bananele, legumele cu frunze, vinetele si cartofii ar trebui introduse in dieta zilnica, deoarece au un continut scazut de sodiu si ridicat de potasiu. Cu toate acestea, pacientii hipertensivi cu afectiuni ale rinichilor ar trebui sa evite alimentele care contin mult potasiu.

6. O alta sursa de potasiu este telina. Aceasta mai contine un compus care actioneaza ca un sedativ si, care ajuta la scaderea presiunii sanguine. Usturoiul si agrisele sunt alte alimente indicate pentru scaderea presiunii sangelui.


7. In cazul hipertensivilor nu este recomandata reducerea consumului de lichide in afara cazului cand pacientul are o edema sau o insuficienta cardiaca unde restrictionarea lichidelor se face in functie de urina eliminata.

8. Alcoolul si fumatul provoaca reactii adverse in cazul hipertensivilor,  motiv pentru care vor fi evitate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro