Cercetatorii au descoperit cum sa repare vasele de sange cu ajutorul celulelor stem pentru a ajuta pacientii sa-si revina dupa un atac de cord, potrivit unui studiu aparut in revista medicala Circulation si citat de DailyMail.
Cercetatorii au descoperit cum sa repare vasele de sange cu ajutorul celulelor stem pentru a ajuta pacientii sa-si revina dupa un atac de cord, potrivit unui studiu aparut in revista medicala Circulation si citat de DailyMail.
Aceasta solutie este o noua speranta pentru persoanele afectate de boli de inima. Astfel, cercetatorii spera ca injectia cu celule stem va fi folosita intr-o buna zi pentru a repara arterele afectate, atat ca terapie de prima linie cat si adjuvanta in cazul operatiei de bypass coronarian. Infarctul miocardic (sau atacul de cord) apare in momentul in care una sau mai multe artere coronariene sunt blocate.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Bristol au descoperit o metoda de a recolta celule stem pentru a stimula regenerarea arterelor. Ei au folosit vase de sange recoltate in urma operatiei de bypass coronarian pentru a produce celule stem care sa ajute pacientii care au suferit un infarct miocardic. Bypass-ul coronarian este o interventie care imbunatateste fluxul sanguin al inimii, in timpul careia se recolteaza o vena sau o artera sanatoasa din alta parte a corpului pentru a fi grefata pe artera bolnava.
Potrivit expertilor, chirurgii intotdeauna recolteaza o vena mai lunga decat au nevoie, asa ca va ramane de fiecare data o bucata in plus. In incercarea de a extrage celule stem, ei au descoperit ca pot obtine din ea celule stem adulte, care s-au dovedit ca stimuleaza regenerarea vaselor de sange.
Celulele stem reprezinta principalele componente tisulare ale organismului in formare si sunt caracterizate prin: grad redus de specializare, capacitate crescuta de autoreplicare (inmultire) precum si prin capacitatea de a se diferentia, dand astfel nastere unor celule adulte capabile a indeplini anumite functii in organism.
Ce este infarctul miocardic?
Boala coronariana este cea mai comuna forma de boala cardiovasculara si reprezinta o problema serioasa de sanatate publica in intreaga lume. Ea determina aproximativ 17 milioane de decese in fiecare an, altfel spus 1 din 3 oameni mor prin boala coronariana. Sindromul coronarian acut (SCA) este un termen generic folosit pentru a descrie un grup de afectiuni acute, determinate de ingustarea brusca a arterelor coronare printr-un cheag de sange (tromb). Ca urmare, se produce un dezechilibru intre necesarul de oxigen la nivelul miocardului (muschiul inimii) si posibilitatea asigurarii acestuia.
Afectarea miocardului depinde in mod direct de gravitatea acestui dezechilibru. In conditiile unei cantitati mici de oxigen (obstructie incompleta coronariana) vorbim de ischemie miocardica - angina instabila. Lipsa completa de oxigen duce la necroza (moarte miocardica prin obstructie completa) - infarct miocardic acut.
Care sunt simptomele infarctului miocardic?
1. Durere puternica in piept, cu caracter de presiune, arsuri, greutate, strangere sau sfredelire care poate iradia catre umeri, brate, gat sau abdomen superior.
2. Durata durerii este mai mare de 20 minute si nu cedeaza la nitroglicerina sublingual.
3. Durerea poate fi insotita de: ameteli, greata, varsaturi, transpiratii, senzatie de sufocare, anxietate sau nervozitate.
Ce pot face pentru inima mea?
Statisticile medicale arata ca bolile cardiovasculare reprezinta cauza decesului a 42% din barbatii europeni si a 55% din populatia feminina a continentului, iar programele de preventie sunt recunoscute drept cel mai important mijloc de combatere a decesului prematur. "Bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viata! Asa ca: mananca mai sanatos, fa miscare zilnic si nu fuma! Toate aceste recomandari, alaturi de sfatul profesional medical in functie de riscul individual, previn complicatiile aterosclerozei la orice varsta si indiferent de starea sanatatii actuale. Proiectele Fundatiei Romane a Inimii se adreseaza informarii populatiei generale si rezolvarii unor probleme medicale majore din domeniul aterosclerozei. Pentru ca Avem grija de inima ta!", explica Prof. Dr. Dan Gaita, Coordonator National de Preventie Cardiovasculara.
De asemenea, trebuie sa tii cont de cateva recomandari ale Societatii Romane de Cardiologie:
1. Cat mai multe si mai variate fructe, legume (mai ales proaspete, negatite), cereale integrale, produse pe care este scris un procent mic de grasimi;
2. Cel putin de 2 ori/saptamana peste (cu cat mai gras cu atat mai bine). Somonul este unul dintre cei mai bogati in acizi grasi omega-3 polinesaturati;
3. Lactate cu continut scazut de grasime (1%);
4. Mai putina carne, mai degraba de pui fara pielita, nu prajeli. Nu gati cu uleiuri saturate;
5. Redu consumul de bauturi racoritoare dulci si de sare (adauga condimente pentru gust), alcool cu moderatie, preferabil un pahar de vin rosu;
6. Cantitatea cea mai mare de grasimi sa fie de tip mono si polinesaturate. Evita produsele hidrogenate;
7. Maxim 2 oua/saptamana;
8. Evita cartofii prajiti, prajiturile, cremele, gogosile, covrigeii si biscuitii;
9. Maxim 1-2 cafele /zi;
9. Cat mai rar la restaurantele de tip „fast-food“.