8 secrete despre anticoncepţionale
Sănătate · Contraceptie / De Ioana Maroşan, 15.11.2010

Un studiu recent a indicat faptul că majoritatea femeilor din Europa cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani utilizează sau au utilizat pilula contraceptivă. Află câteva lucruri mai puţin cunoscute despre pilula contraceptivă!

Un studiu recent a indicat faptul că majoritatea femeilor din Europa cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani utilizează sau au utilizat pilula contraceptivă. Află câteva lucruri mai puţin cunoscute despre pilula contraceptivă!

 

Fie că foloseşti deja pilulele contraceptive sau te-ai decis să apelezi la un cabinet de planificare familială pentru a alege anticonceţionalele potrivite trebuie să cunoşti mai multe detalii despre această metodă de contracepţie. Potrivit Dr. Cornelia Popescu, medic specialist obstretică - ginecologie, pilulele contraceptive pot fi: combinate (estro-progestative) se iau 21 zile cu o săptămână pauză între două folii sau doar cu progesteron – se administrează continuu, fără pauză.

 

1. Aduce şi alte beneficii în afara celor contraceptive

Potrivit dr. Iuliana Balteş, medic de planificare familială, pilula contraceptivă aduce şi alte beneficii în afara de protecţia împotriva unei sarcini nedorite, cum ar fi:

  • reglează menstruaţia;
  • previne anemiile;
  • tratează durerile care însoţesc menstruaţia;
  • previne sarcinile extra-uterine;
  • previne chisturile de ovare;
  • are efecte cosmetice: tratează acneea, seboreea.

 

2. Riscul de complicaţii e mai mare la femeile peste 35 de ani

Factorii de risc care pot să conducă la apariţia complicaţiilor sunt: fumatul, vârsta înaintată, obezitatea, diabetul şi hipertensiunea arterială. De aceea,

"contracepţia hormonală combinată este formal contraindicată la femeile care au depăşit 35 de ani. Totuşi, contraceţia orală poate fi folosită în siguranţă la femeile între 35 şi 45 de ani dacă sunt sănătoase şi nu fumează. Trebuie folosite formule cu doze mici", aflăm de la Dr. Cornelia Popescu, medic specialist obstretică - ginecologie.

 

3. Ai grijă la medicamentele care scad eficienţa pilulelor

Potrivit specialistului în planificare familială, există 3 tipuri de medicamente care scad eficienţa contraceptivelor: rifampicina, griseofulvina şi barbituricele. Antibioticele cu spectru larg pot fi administrate fără grijă că ar interfera cu efectul contraceptivelor.

 

4. Nu te protejează de bolile cu transmitere sexuală

Eşti protejată de o eventuală sarcină, însă complet "descoperită" în faţa pericolului de a contacta o boală cu transmitere sexuală. În schimb, prezervativul este singura metodă care oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

 

5. Scad libidoul

Multe femei susţin că le scade libidoul dacă utilizează anticoncepţionalele, iar cercetările realizate de International Society for the Study of Women's Sexual Health au scos la iveală posibile asocieri între cele două.

 

6. Cresc riscul de cancer la sân: păreri contradictorii

  • Un studiu epidemiologic efectuat în 1996 a scos la iveală faptul că femeile care folosesc anticoncepţionale prezintă un risc uşor crescut de a dezvolta cancer mamar
  • Rezultatele obţinute de Woman's CARE (Women’s Contraceptive and Reproductive Experiences) şi publicate în 2002 arată opusul, şi anume că anticoncepţionalele nu cresc semnificativ riscul de a face cancer la sân
  • Un alt studiu, efectuat în 2003 de către Institutul Naţional de Cancer arăta un risc ridicat de cancer la femeile care au folosit pastilele timp de 5 ani de zile, înainte de a fi diagnosticate cu cancer. 

 

7. Scad riscul de cancer ovarian şi endometrial

În 1992, specialiştii de la Universitatea de Medicină Harvard au făcut o evaluare a peste 20 de studii în domeniu şi au concluzionat că riscul de cancer ovarian scade, pe măsură ce anticoncepţionalele sunt administrate pe o perioadă mai mare de timp.

 

8. Afectează ficatul

Câteva studii au arătat că anticoncepţionalele cresc riscul de cancer la ficat. În urma experimentelor efectuate, experţii au constatat că riscul este cu atât mai ridicat cu cât se prelungeşte administrarea pilulelor.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro