Corelația dintre depresia postpartum și perioada nașterii
Sănătate / 11.12.2017

Atunci când vine vorba de naștere, mamele din toată lumea sunt de acord - nu există două experiențe la fel. Din momentul în care se rupe apa până la primul plânset al bebelușului, fiecare naștere poate lua un milion de turnuri diferite și imprevizibile. Dar oamenii de știință sunt de acord că unele nașteri ar putea avea un lucru major - corelația dintre depresia postpartum și perioada nașterii.

Care este legătura dintre depresia postpartum și perioada în care naști?


Potrivit unor noi cercetări, perioada în care se naște copilul ar putea afecta semnificativ apariția depresiei postpartum. Trebuie să fii foarte atentă la semnele tăcute pe care le prezintă această afecțiune.

Pentru a determina factorii care ar putea influența depresia postpartum la noile mămici, cercetătorii au analizat dosarele medicale de la peste 20.000 de mame care au avut copii în perioada iunie 2015 - august 2017. Aceștia au vrut să afle dacă există anumiți factori care influențează riscul de a dezvolta depresie postpartum și dacă ar putea fi evitați pentru a îmbunătăți sănătatea femeilor la nivel fizic și mental.


Dintre cei 4% pacienți care au suferit de depresie postpartum, persoanele care au născut în timpul iernii sau primăverii au prezentat un risc mai scăzut de a face depresie postpartum decât femeile care au dat naștere vara sau toamna. Alți factori de risc au inclus greutatea maternă, rasa și utilizarea epidurală, precum și vârsta gestațională a bebelușului când s-a născut.

De ce este mai probabil să apară depresia postpartum la femeile care nasc vara sau toamna? Anumiți factori ar putea determina riscul acesta. Pentru început, mamele stau în casă pentru a avea grijă de nou-născuți, ceea ce ar putea să le facă să se simtă izolate de cercurile lor sociale, mai ales atunci când vremea este frumoasă.


Studiile anterioare au corelat depresia postpartum și cu un nivel scăzut al vitaminei D. Nivelul vitaminei D în cazurile mamei scad adesea pe parcursul iernii, atunci când aceasta nu este expusă la lumina soarelui atât de des.

Însă sezonalitatea nu este singurul factor care trebuie luat în considerare. Mamele care au născut copii cu vârstă gestațională mică sau care nu au făcut anestezie sunt supuse unui risc mare de a dezvolta depresia după naștere, conform rezultatelor studiului. Autorii au constatat, de asemenea, că femeile caucaziene sunt supuse unui risc mai mic de apariție a depresiei, datorită diferențelor din statutul socio-economic. Deși mamele nu pot controla neapărat data la care pot da naștere, pot fi atente la simptomele depresiei postpartum.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro